OD STRAHA DO STRASTI, OD LJUBAVI DO POLITIKE: "Prva i poslednja ljubav" najprevođenijeg modernog slovačkog pisca Pavela Vilikovskog

D. B. M.

26. 01. 2021. u 14:28

KNjIGA modernog klasika slovačke književnosti Pavela Vilikovskog "Prva i poslednja ljubav" sadrži izbor najboljih novela najprevođenijeg modernog slovačkog pisca.

ОД СТРАХА ДО СТРАСТИ, ОД ЉУБАВИ ДО ПОЛИТИКЕ: Прва и последња љубав најпревођенијег модерног словачког писца Павела Виликовског

Arhipelag

Tematski raspon ovih novela kreće se od istorije do tranzicije, od ljubavi do politike, od nacizma do komunizma, od straha do strasti, od Bratislave do vidika cele Srednje Evrope. Pripovedanje Pavela Vilikovskog u novelama iz ove knjige je duhovito i pronicljivo, pripovedno uzbudljivo i kritički izoštreno. Slažući različita društvena i istorijska vremena, od doba komunizma do doba tranzicije i posttranzicionih iskustava, Vilikovski oblikuje novele u čijem je središtu neodoljiva i složena slika turbulentne epohe u kojoj su ljudi teško nalazili svoj mir i sa sobom i sa drugima.

- Vilikovski je primer pisca koji je modernizator i istraživač književnog izraza, dok je, s druge strane, istrajni kritičar društvene stvarnosti u njenim različitim pojavnim oblicima - kaže prevodilac Mihal Harpanj. - Jedna od permanentnih crta proze Pavela Vilikovskog jeste kritika totalitarnog režima.

Nagrađivan u Slovačkoj, prevođen na sve veće evropske jezike, Vilikovski je u kritici smatran vodećim savremenim slovačkim piscem. U izdanju "Arhipelaga" objavljena su tri njegove knjige. Pre knjige novela "Prva i poslednja ljubav", objavljena je knjiga priča "Čarobni papagaj i preostali kič", dok je u antologijskoj ediciji "100 slovenskih romana" objavljen roman "Poslednji konj Pompeja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna