DNEVNIK ZABLUDA: Odgovornost struke

Slobodan Maldini

18. 01. 2021. u 23:00

NAKON što je zemljotres pogodio područje Petrinje, razvila se polemika među arhitektima o razlozima zbog kojih je neočekivano srušen veliki broj nedavno obnovljenih kuća, a još više je oštećenih, u tolikoj meri da ih treba ukloniti.

ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Одговорност струке

Foto Tanjug, arhiva "Večernjih novosti"

Prema mišljenju struke, u zemljama regiona proteklih decenija mnoge stare kuće su nestručno restaurisane, a nove nekvalitetno izgrađene, često uz nepoštovanje seizmičkih propisa. Da je bilo moguće izbeći devastaciju ovako velikih razmera pokazuje činjenica da nijedan među nekoliko arhitektonskih objekata u Petrinji poznatog arhitekte Davora Salopeka, uključujući i rekonstruisanu kasnobaroknu crkvu u centru, nije ozbiljnije oštećen. Sve to govori o velikom značaju učešća stručnog arhitekte u današnjem graditeljstvu. Ali, da li je Salopek redak primer savesnog arhitekte i kolika je odgovornost arhitektonske struke, posebno kod nas?

Već prvi pogled na tržište nekretnina u Srbiji jasno pokazuje razliku u potražnji za starom u odnosu na novu gradnju. Paradoksalno, kupci stanova još uvek imaju veću naklonost prema "dobrim, kvalitetnim starinskim zgradama" u odnosu na "aljkavo izgrađene lamele" novijeg datuma. Nasuprot nekadašnjoj izgradnji stambenih palata gde projektanti nisu pravili kompromise na račun kvaliteta, danas sve veći broj neiskusnih privatnih investitora i njima potčinjenih arhitekata u projektima štede na materijalima, grade "u fušu", sa glavnim ciljem da umanjenjem kvaliteta na svakom detalju povećaju zaradu.

Novosagrađeni arhitektonski objekti neretko sadrže konstrukcije nedovoljnog preseka i nosivosti, tanje izolacione obloge, jeftine surogate umesto originalnih građevinskih materijala, što u konačnom doprinosi opštem degradiranju vrednosti građevina.

Nažalost, primeri nekvalitetne gradnje danas su brojniji od dobrih, a pozicije iskusnih arhitekata sve više preuzimaju laici namećući se "ušminkanim" ali konstruktivno i prostorno nefunkcionalnim, čak apsurdnim arhitektonskim objektima. Zbog loših projektanata i manjkavih propisa, današnji petosobni stanovi po pravilu sadrže neupotrebljive kuhinje površine neverovatnih 5 kvadrata, i spavaće mikrokabine. Svesni graditeljskog haosa, kupci se više ne opredeljuju prema kvalitetu projekta stana, već isključivo prema lokaciji. A kada se usele, tada sebi daju za pravo da seku stubove, uklanjaju zidove, zastakljuju terase, menjaju podove i opremu, po svojoj volji. Za to ne angažuju arhitekte, niti polažu račune zbog uništenja arhitektonskog objekta. I dalje ćemo imati primere nepovratne destrukcije čitavih zgrada, pa i ugrožavanje života stanara, poput opštepoznatog gde je vlasnik stana u prizemlju novobeogradske visokospratnice uklonio noseći stub da bi proširio sobu u stanu za manje od kvadratnog metra. Da li je ovaj zapanjujući slučaj imao i sudski epilog, nije mi poznato.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a