DNEVNIK ZABLUDA: Distopijski urbanizam

Slobodan Maldini

15. 12. 2020. u 11:02

U nedavnom intervjuu američkom magazinu za popularnu kulturu "Roling Stoun", stari roker i neumorni borac za ljudska prava Rodžer Voters upozorio je da je svet došao na ivicu katastrofe.

ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Дистопијски урбанизам

Današnji i novoprojektovani izgled Makiškog polja / Foto lična dokumentacija

Globalno ludilo dostiglo je neslućene razmere jer je stvorena nezamisliva koncentracija moći u rukama pojedinaca koji po obrazovanju, kulturi, ali i psihički, ne mogu biti dorasli poziciji u kojoj se nalaze. Mark Cukerberg, vlasnik najuticajnije društvene mreže "Fejsbuk" koja utiče na živote najmanje 2,7 milijarde ljudi i čija vrednost na tržištu iznosi više od 500 milijardi dolara, preko noći je stekao nezamislivu planetarnu moć, čak veću od one kojoj pola veka teže bezbednosne organizacije poput CIA.

Lari Pejdž, vlasnik više od 1.000 milijardi vrednog "Gugla" i njene matične kompanije "Alfabet", poseduje instrumente kojima menja budućnost civilizacije. Ali, koncentracija snage pojedinaca nad društvom prisutna je i izvan informacionih tehnologija, a srećemo je i na polju našeg urbanizma.

U izbornoj 2017. srpski džentri Bogoljub Karić se posle 11 godina egzila u Rusiji vratio u Srbiju "na velika vrata", donoseći ideje milionskih projekata. Najavio je gradnju milion kvadrata stanova cene 480-500 evra i predstavio svoj "Tesla grad". Za novi urbanistički poduhvat srpska prestonica je obezbedila lokaciju Makiško polje, "Beogradu na vodi" nekonkurentnu jer je udaljena od centra desetak kilometara.

Pored upozorenja struke da je Makiško polje planom zaštićeno od gradnje jer se ispod njega nalaze najveće rezerve pijaće vode u regionu strateški značajne za opstanak prestonice, a država zatražila kredit Evropske banke radi ulaganja u ovo vodoizvorište, Grad Beograd je doneo odluku o realizaciji novog satelitskog hiperurbanog naselja.

Suprotno važećem planu, sproveden je urbanistički konkurs koji predviđa gradnju čak 856.800 kvadratnih metara stambenog prostora plus poslovne i javne objekte, i podeljene nagrade pobednicima.

Godine 2020. gradska vlast je aktivirala izgradnju distopijskog grada na Makiškom polju, najavivši ubrzano usvajanje novog Plana detaljne regulacije za ovo područje. Njime se omogućava potpuna urbanizacija glavnog izvorišta pijaće vode u Beogradu.

I ovoga puta, struka upozorava da propisi to ne dozvoljavaju. Ni sprovođenje javne rasprave po kratkom postupku nije moguće, jer usled pandemije nije dozvoljeno održavanje skupa većeg broja ljudi.

Ukazujući na moguće ugrožavanje zdravlja građana i stratešku pogubnost projekta, struka ukazuje na neodrživost projekta u budućnosti. Jer, neodgovorno je sadašnjih 90 procenata zelenih i poljoprivrednih površina preko noći svesti na samo pet procenata budućeg gradskog zelenila! Problem je i saobraćajna veza sa centrom Begrada, upućena na upitan projekat metroa koji predviđa da na danas nenastanjenom Makiškom polju bude njegova početna stanica?!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave