U SLAVU JOVANA DUČIĆA: SANU obeležava godinu velikog pesnika, diplomate, zadužbinara

D.B.M.

10. 01. 2021. u 11:01

У СЛАВУ ЈОВАНА ДУЧИЋА: САНУ обележава годину великог песника, дипломате, задужбинара

Foto: Arhiva VN

SRPSKA akademija nauka i umetnosti u 2021. obeležava godinu akademika Jovana Dučića (1874 –1943), pesnika i književnika, pravnika i diplomate.

Svojom poezijom, ali i esejima i putopisima, Dučić se svrstao u sam vrh srpske književnosti. Jedan je od najvećih liričara i najvažnijih pesnika srpskog modernizma. Neprekidno je, tokom godina, usavršavao svoj umetnički izraz. Pokrenuo je više književnih časopisa, a bavio se  i književnom kritikom, istaknuto je u saopštenju SANU.

Školuje se u Trebinju, Mostaru i Sarajevu, a u Somboru završava tada čuvenu učiteljsku školu, pa studije prava na Filozofsko-sociološkom fakultetu u Ženevi. Bio je, takođe, istaknuti diplomata i prvi ambasador u istoriji jugoslovenske diplomatije. Diplomatska karijera vodila ga je u devet država. NJegovo poslednje postavljenje bilo je u Madridu, odakle 1941. odlazi u Sjedinjene Američke Države. Naredne dve godine vodio je organizaciju srpske dijaspore „Srpska narodna odbrana”. Pored književnih i diplomatskih dometa, Jovan Dučić je mnogo učinio za našu zemlju i kao zadužbinar, navedeno je u objavi SANU.

Preminuo je 7. aprila, 1943. godine u Geriju, malom gradu u Indijani, a njegovi zemni ostaci su, po želji pesnika, premešteni 2000. u Trebinje. Reči istoričara umetnosti Milana Kašanina najbolje sažimaju Dučićev život: „Jovan Dučić je, kao čovek, pocrpao iz života sve, kao što je, kao pisac, pocrpao sve iz reči. Nije se mogao pametnije utrošiti jedan život, ni bolje iskoristiti jedan talenat. Ništa nije propustio, niti upropastio. Sa onim što je nosio u sebi, više se nije moglo dati nego što je on dao.“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)