CVEĆE TOKOM CELE GODINE, RESTORAN, BIOSKOP: Pogledajte kako izgleda Muzej Malog princa, koji se nalazi u Japanu (FOTO+VIDEO)

D.B.M.

09. 01. 2021. u 23:59

SAMO se srcem jasno vidi, poruka je koju nam je ostavio pisac Antoan de Sent Egziperi u „Malom princu“, jednom od najpopularnijih, načitanijih i najvoljenijih romanu svih vremena.

ЦВЕЋЕ ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ, РЕСТОРАН, БИОСКОП: Погледајте како изгледа Музеј Малог принца, који се налази у Јапану (ФОТО+ВИДЕО)

Foto Printskrin

Deluje neverovatno, ali prvi muzej posvećen uspomeni na autora i njegovog junaka, nije otvoren u njegovoj rodnoj Francuskoj već u japnskom gradu.

Zgrada muzeja smeštena je u živopisnu repliku francuskog gradskog pejzaža s početka 20. veka i okružena prelepim cvećem koje cveta u svako doba godine. Za one koji ogladne na licu mesta, tu je i restoran „Mali princ“, koji nudi jedinstvena jela inspirisana likovima i motivima iz romana.

Postavka posetiocima pruža priliku da se posredstvom velikog broja fotografija, pisama i ličnih predmeta upoznaju sa životom i delom poznatog francuskog pisca. Osim glavnog izložbenog prostora, tu je i mali bioskop, koji se sastoji od foajea uređenog u stilu secesije i moderne sale za projekcije, u kojoj se prikazuje dvadesetominutna animirana verzija „Malog princa“ (na japanskom). U prizemlju muzeja smeštene su replike glavnih likova iz „Malog princa“, uključujući i prinčevu čuvenu ružu.

Muzej u Hakoneu je otvoren 1999, dok je na imanju Egziperija, u gradu Sent Moris de Reman, blizu Liona, sličan muzej otvoren 14 godina kasnije! Ma koliko to bilo neobično, Francuska do 2013. nije imala muzej posvećen „Malom princu“. Na imanju koje je postalo muzej slavni pisac je provodio letnje odmore, a sećajući se svog grada, Egziperi je napisao: “Ako se pitate odakle sam ja rodom, odgovoriću vam da sam došao iz detinjstva. Došao sam iz detinjstva kao iz neke zemlje”.

U muzeju u Sent Morisu među eksponatima je i piščeva srebrna narukvica, koja je bila prvi materijalni dokaz da se njegov avion “Lajtning” srušio u Sredozemno more 31. jula 1944. godine. Narukvicu je 1998. godine pronašao ribar Žan-Klod Bjanko, a neobična je i po tome što se na njoj nalazi natpis “Antoine de Saint-Exupery (Consuleo), Reynal and Hitchoock Inc. 4th Ave, N.I. City. USA”. Egziperi je 31. jula 1944. godine nestao nad Mediteranom u borbenoj misiji kao pilot-izviđač savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu.

Razmatrani su mnogi potencijalni razlozi nestanka “maštara i zaljubljenika u dobre reči i plave visine”, odlikovanog ordenom Legije časti – od kvara na avionu do samoubistva. Ostaci njegove letelice pronađeni su tek 2000. godine u blizini ostrva Riu, kod Marseja i sa dna mora izvučeni 2003. godine. Serijski broj na pilotskoj kabini potvrdio je autentičnost olupine, koja se sada nalazi u muzeju u Buržeu kod Pariza. Istraga je pokazala da je pisca napao i oborio nemački lovački avion. “Da sam znao da je u tom avionu bio Sent Egziperi, nikada ga ne bih oborio. Nisam gađao u Princa”, rekao je nemački pilot Horst Ripert.

Roman „Mali princ“ preveden je na 270 svetskih jezika i dijalekata, prodato je više od 140 miliona primeraka. Ovo je jedna od retkih modernih knjiga koja je prevedena na latinski jezik, i na veoma retke jezike poput alurskog, koji se govori u Kongu i Tobi, i jezike domorodaca koji naseljavaju sever Argentine. Zanimljivo je da je “Mali princ” prva knjiga prevedena na ovaj domorodački jezik posle Biblije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)