VIŠESTRUKA KORIST ZA POSETIOCE MUZEJA: U Leskovcu počela praktična realizacija projekta prekogranične saradnje

I.Mitić

17. 12. 2020. u 14:08

POSLE dugotrajnih priprema i višestrukih provera neophodne dokumentacije konačno je počela realizacija davno odobrenog projekta leskovačkog Narodnog muzeja „Heterotopija“ u okviru prekogranične saradnje sa bugarskim Botevgradom.

ВИШЕСТРУКА КОРИСТ ЗА ПОСЕТИОЦЕ МУЗЕЈА: У Лесковцу почела практична реализација пројекта прекограничне сарадње

Foto: I.Mitić

Aktivnosti finansira Evropska unija, a njihova ukupna vrednost iznosi oko pola miliona evra. Dve petine tih sredstava pripalo je leskovačkom muzeju, a ona će biti iskorišćena za finansiranje velikog broja aktivnosti koje će umnogome unaprediti rad ove ustanove.

Projektom je predviđena rekonstrukcija ulaznog hola koja uključuje uklanjanje prepreka za osobe sa invaliditetom, formiranje informativnog pulta, suvenirnice i prostora za odmor posetilaca, a hol će, novoprojektovanom komunikacijom, biti povezan i sa galerijskim prostorom u prizemlju drugog krila zgrade.

- Dobićemo i izložbeni prostor na otvorenom. Na trgu ispred naše ustanove, na posebnim postamentima, biće postavljeno 15 kamenih eksponata. Ta paleta predmeta će prikazati život u ovim krajevima i njegovu osam milenijuma dugu istoriju. Ovo je prvi put da će leskovački muzej izaći iz svoje zgrade i u susret posetiocima – ističe Suzana Ranđelović, kustos leskovačkog muzeja i jedan od autora projekta.

ANDROID IGRICA ZA DECU

Na Gugl plej storu se već može preuzeti besplatna aplikacija „Muzejonica“ namenjena deci kako bi se na zanimljiv način upoznala i učila o istoriji i kulturnoj baštini Leskovca. To mogu da rade kroz tri igre: memorija, slagalica i igra oblačenja, a aplikacija je prilagođena i mladima sa invaliditetom. Igrica je laka za korišćenje i ne traži nikakvu pozadinsku podršku android sistema.    

Muzej će dobiti i pokretne police, vitrine i panoe za prikazivanje novih izložbi kao i otvoreni prostor za organizaciju promocija, predavanja, koncerata i radionica za decu. Veliki deo projekta  posvećen je modernizaciji i stvaranju baze digitalnih muzejskih inventara. U ovoj ustanovi ističu značaj podrške koji imaju od strane lokalne samouprave i nadaju se da će „aktivnom upotrebom inovativnih digitalnih alata i savremenih metoda“ privući nove turiste.

- Obezbedićemo virtuelnu prezentaciju stalne postavke nabavkom neophodne opreme. To ćemo učiniti koristeći savremene tehnologije, a posetiocima ćemo omogućiti da samostalno kreiraju sopstveni put posete i da ga prilagode sopstvenim potrebama i interesovanjima. Tu pre svega mislim na mlade i osobe sa invaliditetom, dok je deci namenjena adroid igra kao zabavno i kreativno upoznavanje kulturnog nasleđa – ističe naša sagovornica.

Projektom su predviđeni i dokumentarni film o turističkim potencijalima Leskovca i Botevgrada, knjiga o nasleđu Botevgrad-Leskovac, turistička mapa kao i onlajn turistički vodič, a rok za realizaciju svega planiranog je kraj juna naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu