"KRALJ SENKI" PRED ČITAOCIMA: Jedan od najboljih evropskih romana u poslednjoj deceniji autora Havijera Serkasa

V.V.S.

05. 01. 2021. u 16:19

NOVI roman velikog španskog pisca Havijera Serkasa „Kralj senki“ objavljen je u izdanju “Arhipelaga“ (u prevodu Biljane Isailović), a po mišljenju španske i evropske književne kritike to je jedan od najboljih evropskih romana u poslednjoj deceniji.

КРАЉ СЕНКИ ПРЕД ЧИТАОЦИМА: Један од најбољих европских романа у последњој деценији аутора Хавијера Серкаса

Foto: V.V.S.

Havijer Serks je rođen 1962. godine u Ibaherna i jedan je od vodećih savremenih evropskih pisaca. Njegovi romani prevođeni su na sve veće svetske jezike, a samo „Hohštpler“ na njih dvadesetak.

Pisac je dobitnik svih važnijih evropskih nagrada za književnost. Stalni je saradnik katalonskog izdanja „El Paisa“, gde piše o aktuelnim književnim, kulturnim, društvenim i političkim temama. Najpoznatiji romani Havijera Serkasa su „Motiv“, „Kitov trbuh“ „Salaminski vojnici“ „Brzina svetlosti“ „Anatomija jedne pobune“ „Zakoni granice“ i „Hohštapler“.

Foto: V.V.S.

Serkas stekao je svetsku slavu romanom „Salaminski vojnici“ – za ovaj roman je dobio Nagradu Udruženja katalonskih izdavača, Nagradu grada Barselone, Nagradu žirija pisaca „Salambo“, Nagradu kritike Čilea, Nagradu Ekstremadura, Nagradu Grinzan-Kavur, kao i Nagradu Indipendenta za najbolju stranu knjigu proze u Velikoj Britaniji.

Pre dve godine boravio je u Beogradu, kao gost“Arhipelaga“ i Beogradskog festivala evropske književnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024