JUBILEJ RUSKIH SIMBOLISTA: Izložba u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković"

D. Bt.

04. 01. 2021. u 10:40

U okviru programa "Klasici svetske književnosti - jubileji", a povodom 140 godina od rođenja slavnih ruskih književnika Aleksandra Bloka i Andreja Belog, u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" postavljena je izložba pod nazivom, "2AB ruskog simbolizma", čiji su autori Vuka Jeremić i Cveta Kostov.

ЈУБИЛЕЈ РУСКИХ СИМБОЛИСТА: Изложба у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић

Novosti

Tročlani žiri: Ana Tomović (predsednik), Fedor Šili i Andraš Urban odluku je doneo jednoglasno. U konkurenciji za ovu nagradu bila su rediteljska ostvarenja premijerno izvedena u Srbiji u periodu od 1. aprila 2017. do 31. marta 2019. godine.

Takođe bijenalna Nagrada, "Ljubinka Bobić" (za 2019), koju UDUS namenjuje za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, dodeljena je glumici Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u predstavi "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu. U konkurenciji za ovo priznanje "nadmetalo" se sedamnaest umetnika. Odluku je većinom glasova doneo žiri u sastavu: Dragana Varagić (predsednica), Andrijana Oliverić, Miloš Đorđević, Daniel Sič i Željko Hubač.

Godišnja Nagrada "Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje (u svim žanrovima) pripala je Jovani Gavrilović za ulogu Petrije Gradske u predstavi "Petrijin venac" Dragoslava Mihajlovića, u režiji Bobana Skerlića i u produkciji Pozorišta Atelje 212. Za ovo priznanje bilo je, inače, predloženo devet umetnika. Odluku je jednoglasno doneo žiri, u kom su odlučivali Srđan Timarov, predsednik, rediteljka Đurđa Tešić i glumci Vladimir Aleksić i Ivan Mihajlović. Sva tri priznanja dodeljuju se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Predstavljene su dve glavne figure takozvane druge generacije ruskih simbolista, vršnjaci rođeni 1880. godine, koje je vezivalo mistično književno prijateljstvo, ali i umalo fatalna ljubav prema Ljubov Mendeljejevoj.

Posetioci mogu da vide publikacije iz bogatog fonda biblioteke na srpskom i ruskom jeziku: dela dva autora i tumačenja njihovog stvaralaštva u monografijama, periodici i zbornicima. Najstarije izloženo izdanje je Blokovo troknjižje iz 1923, štampano samo dve godine posle prerane piščeve smrti. Svojim značajem izdvajaju se dva obimna zbornika beogradskog Filološkog fakulteta pod uredništvom prof. Kornelije Ičin, posvećena delu Andreja Belog kojima se revalorizuje i sveobuhvatno osvetljava ovaj pisac koji dugo nije imao zasluženu pažnju.

Aleksandar Blok ("Pesme o Lepoj Gospi", "Neznanka", "Dvanaestorica", "Rusija") i Andrej Beli ("Srebrni golub", "Petrograd", "Moskva", "Kotik Letajev") živeli su i stvarali u prvim decenijama 20. veka, obeleženim burnim kulturno-istorijskim prevratima koji su prouzrokovali potpuno nov umetnički izraz. U njihovom slučaju simbolizam je nadrastao stilsku književnu školu i postao pogled na svet, jedini moguć način života. Bili su među najobrazovanijim ljudima svoga vremena i među najviđenijim piscima svoje generacije, ali su i na potonje naraštaje izvršili ogroman uticaj koji seže do današnjih dana. Izložba će biti otvorena do sredine januara.

ŽIVOT I SEĆANjA

UZ izložbu je štampana ilustrovana publikacija koja sadrži uporednu hronologiju Bloka i Belog u ruskom i evropskom kulturno-istorijskom kontekstu njihovog doba, odlomke iz sećanja i studija, izbor iz dela, bibliografiju (na disku) i druge zanimljive priloge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju