ONLAJNA BRIGA O TRADICIJI: Svetska tamburaška asocijacija u Novom Sadu organizovala kongres

S. BAJIĆ

28. 12. 2020. u 08:38

SVETSKA tamburaška asocijacija, sa sedištem u Novom Sadu, i ove godine je ostvarila zacrtanu misiju negovanja i afirmacije tamburaške muzike i kulturne baštine na svim meridijanima.

ОНЛАЈНА БРИГА О ТРАДИЦИЈИ: Светска тамбурашка асоцијација у Новом Саду организовала конгрес

Danilo Vuksanović i Jovan Pejčić na otvaranju / Foto N.Stojanović

Jer, pored tradicionalnog festivala "Tamburica fest 2020", koji je u svom 13. izdanju zbog složene epidemiološke situacije održan putem društvenih mreža, upriličen je i onlajn planetarni kongres u živom prenosu uz nastupe 15 predavača i više od 100 aktivnih učesnika iz Srbije, Hrvatske, Izraela, Slovenije, Austrije, Mađarske, Kanade i SAD.

Po rečima Danila Ninkovića, generalnog sekretara STA, teme predavača bile su zanimljive, bogate i sadržajne, vezane za unapređenje tamburaške prakse.

- Nastavili smo, kao i u prethodnih 13 godina, sa istinskom afirmacijom tamburaške muzike kroz edukaciju, interpretaciju i medijsku podršku. Značajno je da su na Kongresu, ovaj put upriličenom putem video-linka, što potvrđuje da se ponašamo maksimalno društveno odgovorno, učestvovali stručnjaci iz inostranstva i da smo imali veoma zanimljivu i sadržajnu video-konferenciju i veliki broj pratilaca širom sveta, da se upoznaju sa novim stremljenjima u očuvanju tradicije - rekao je Ninković.

Po rečima dr Jovana Pejčića, predsednika Svetske tamburaške asocijacije, takođe je veoma značajno da čuvari tradicije u eri pandemije, koja ograničava i vreme i prostor, nisu zastali.

- Naprotiv, nastavli smo sa našom kulturnom misijom, pre svega okupljanjem pregalaca u svim oblastima umetnosti, od muzike do filma i likovnjaka, ovaj put, naravno, koristeći sredstva masovnih komunikacija savremenog doba. Jasno je da takvim pristupom vodimo računa i doprinosimo smirivanju epidemiološke situacije i ujedno održavamo manifestacije koje imaju odjeka na društvenim mrežama i u medijima. Smatramo da je to u ovim trenucima neophodno - rekao je Pejčić.

Na Kongresu Svetske tamburaške asocijacije, promovisane su čak četiri nove stručne knjige. Dr Mark Fori (SAD) predstavio je knjigu "Saglasje tradicije i kulture u tamburaškoj muzici Vojvodine", Zoran Knežev (Novi Sad) knjigu "Tamburaške priče iz davnina", Dejan Tomić (Novi Sad) - "Institucijalizaciju tamburaške muzike - knjigu o Isidoru Hadnađevu" i Dr Marija Dumnić Vilotijević (Beograd) - "Istoriju starogradske muzike u Srbiji".

Od predavača, Ratko Šoć (Vrbas), ugledni slikar i autor čuvene pesme "Osam tamburaša s Petrovaradina" pričao je o svom stvaralaštvu, Franjo Batorek (Hrvatska) o "Tamburi u uslovima koronavirusa", Danilo Ninković (Novi Sad) o "Medijskoj afirmaciji tamburaške muzike", dr Jovan Pejčić ("Tambura i tradicija u funkciji turizma")...

LIKOVNA KOLONIJA

U okviru petog Kongresa Svetske tamburaške asocijacije upriličena je i izložba slika nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji "Tamburica fest 2020". Po oceni mr Daniela Vuksanovića, programskog direktora Galerije Matice srpske, koji je otvorio izložbu, prikazan je presek likovne scene uz učešće umetnika različitog senzibiliteta i izraza. Dela Ratka Šoća, Danila Vuksanovića, Zorana Janjetova, Miroslava Novina, Žarka Đukića, Dunje Boškan, Verice Čupić, kao i gostiju iz inostranstva, Pipa Altomarea (Italija), Bojane Zagorc (Slovenija), Aleksandre Vasić (SAD) i Ivana Lalović (SAD) biće izložena do 31. januara iduće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)