"NAJLEPŠE VEŠTINE": Objavljena knjiga pesama za decu Živorada Nedeljkovića

G.Ć.

23. 12. 2020. u 14:11

U OKVIRU biblioteke „Dete i svet“, Kulturni centar „Ribnica“ objavio je knjigu pesama za decu „Najlepše veštine“, poznatog kraljevačkog pesnika Živorada Nedeljkovića.

НАЈЛЕПШЕ ВЕШТИНЕ: Објављена књига песама за децу Живорада Недељковића

Foto: KC Ribnica

Urednici knjige su pisac Dejan Aleksić i književna kritičarka mr Ana Gvozdenović, ilustracije je uradio Luka Tilinger, a interesantan je podatak da Nedeljković poeziju za decu piše još od detinjstva, ali je nikada do sada nije objavljivao.

U početku, opredelio sam se za rukopis „Lepe veštine“, sastavljen od pesama o pojedinim oblastima umetnosti, o stvaranju, uslovno rečeno. Taj rukopis je dao naslov knjizi, uz pomoć komparacije, doduše. Prevagnula je zamisao da iz više celina uzmem po nekoliko pesama i uobličim novu celinu, te su tako iskorišćeni i rukopisi „Sve u svemu“, „U širokom luku“, „Šta sanjari rade“, „Imaćeš vremena na pretek“ i „Kako je nastalo kako“ - pojašnjava Nedeljković.

- Pesme su nastajale poslednje tri decenije, a najviše ih je napisano početkom veka, mahom kao svojevrsna skrivena obraćanja jednom malenom, brbljivom dečaku koji je sada uveliko tinejdžer i piše pesme.

Po rečima mr Ane Gvozdenović, Živorad Nedeljković u ovoj knjizi ističe kako je od svih veština najteža, ali i najlepša, ona koja se odnosi na ovladavanje jezikom, kao da je jezik vrh koji se najteže osvaja. Zato je ova poezija namenjena deci koja su iskusni i upućeni čitaoci, ali i onima istančanog senzibiliteta jer će takvi u njoj pronaći najfiniju liriku i nepatvorenu emociju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna