DNEVNIK ZABLUDA: Konkurs i diskriminacija

Slobodan Maldini

09. 12. 2020. u 12:22

NA sajtu Ujedinjenih nacija objavljen je poziv za dostavljanje ponuda potencijalnih učesnika na Konkursu za arhitektonski projekat Beogradske koncertne dvorane, na engleskom jeziku.

ДНЕВНИК ЗАБЛУДА: Конкурс и дискриминација

Foto lična arhiva

Putem interneta zainteresovani mogu da se prijave za pretkvalifikaciju, nakon koje bi, ukoliko prođu trijažu, šest-osam kandidata mogli biti pozvani da učestvuju na budućem arhitektonskom nadmetanju. Ali, konkurs za Beogradsku filharmoniju raspisala je još 2016.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada, on je sproveden i nagrade podeljene.

Nakon otkrivenih kardinalnih propusta - prvonagrađeni rad je sličan Operi u Oslu, a nagrađeni projekti krše urbanističke uslove zaštićenog novobeogradskog Bloka 13 jer na tom prostoru predviđaju izgradnju stotine hiljada kvadrata oblakodera komercijalne sadržine - konkurs je poništen. Ali, umesto novog javnog, otvorenog i anonimnog konkursa, na internetu je objavljena informacija koja otvara mnoga pitanja.

Umesto konkursa na kojem se vrši rangiranje učesnika prema kvalitetu njihovih projekata, javnosti nepoznati žiri raspisivača vrši selekciju kandidata prema njihovoj finansijskoj moći. Za učešće u selekciji, kandidati su obavezni da godišnje ostvare na sličnom arhitektonskom projektovanju minimalno četiri miliona dolara i obezbede garanciju vrednu 10 miliona dolara, za svaku pojedinačnu reklamaciju. Nekolicina najmoćnijih biće odabrani da učestvuju na konkursu za nesrazmerno uslovima nisku nagradu 20.000 dolara.

Diskriminatorno i nekonkurentno, u raspisu konkursa izuzeta je iz konkurencije britanska firma "Arup", navedena kao budući realizator projekta akustike enterijera?!

Prema Zakonu o javnim nabavkama, naručilac je obavezan da obezbedi konkurenciju, jednak položaj svih privrednih subjekata, bez diskriminacije, a nabavka ne sme da bude oblikovana sa namerom izbegavanja primene ovog zakona ili izbegavanja primene odgovarajuće vrste postupka javne nabavke, ili sa namerom da određene privredne subjekte neopravdano dovede u povoljniji ili u nepovoljniji položaj. Nadalje, naručilac je dužan da omogući što je moguće veću konkurenciju i ne može da uređuje uslove koji bi direktno ili indirektno značili nacionalnu, teritorijalnu ili ličnu diskriminaciju među privrednim subjektima, odnosno, dužan je da odredi jednak položaj svim subjektima.

Međutim, država se opredelila za izuzetak i organizaciju konkursa ustupila Ujedinjenim nacijama, što izaziva sumnju jer nije jasno da li je ispunjen uslov da organizator u potpunosti finansira navedenu nabavku i navedeni konkurs?

Srbija je sposobna da samostalno sprovede otvoreni, javni, anonimni, međunarodni arhitektonski konkurs za arhitektonsko delo nacionalnog značaja, transparentno, konkurentno, bez diskriminacije učesnika, na srpskom jeziku, uz podršku domaćih strukovnih udruženja i medija. Za to još uvek nije kasno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)