ZA JUBILEJ "MADAM BATERFLAJ": Sedam decenija Muzeja pozorišne umetnosti Srbije

V.V.S.

27. 11. 2020. u 15:49

MUZEJ pozorišne umetnosti Srbije, u subotu (28.novembra) obeležiće sedamdeseti rođendan. Osnovan je 1950, a dve godine kasnije smeštenim u Božićevoj kući, (podignutoj 1836.), u Gospodar Jevremovoj ulici u Beogradu.

ЗА ЈУБИЛЕЈ МАДАМ БАТЕРФЛАЈ: Седам деценија Музеја позоришне уметности Србије

Foto: V.V.S.

U ovom zdanju, koje je i samo spomenik kulture, od 9. novembra posetioci mogu da vide novu izložbenu postavku: „Madama Baterfaj – jedan vek u Begoradu“ autorke Jelice Stevanović, povodom sto godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kako se navodi, dolazak ruskih umetnika posle Oktobarske revolucije, omogućio je formiranje stalnog operskog ansambla, krajem 1919, i uspostavljanje redovnog operskog repertoara premijerom „Madam Baterflaj“ Đakoma Pučinija, 11. februara 1920. Prvo izvođenje ovog ansambla bilo je u „privremenoj sali u Manežu“, jer rekonstrukcija zgrade kod Spomenika još nije bila završena. Dirigovao je Stanislav Binički, predstavu je režirao Rudolf Fejfar, a scenograf je bio naš čuveni slikar Jovan Bijelić. Predstava je u kontinuitetu izvođena sve do Drugog svetskog rata – više od 130 puta.

I u periodu od 1944. do danas, popularni naslov je gotovo neprekidno bio na repertoaru. Prva posleratna premijera bila je 1945. (dirigent Davorin Županić, reditelj Branko Pomorišac, scenograf Ananije Verbicki, kostimograf Milica Babić). Imala je više od 120 izvođenja, a sledeća postavka bila je 1963. (dirigent Oskar Danon, reditelj Ani Radošević, scenograf Miomir Denić, kostimograf Milica Babić) - ta postavka je doživela 60 repriza.

Predstava „Madam Baterflaj“ (u režiji Dejana Miladinovića) čijom premijerom je 14. decembra 1984. dirigovao Nikolaj Žličar, i dalje je na repertoaru. U naslovnoj ulozi su prethodnih decenija nastupale naše vrsne umetnice Jelena Lovšinska, Ada Poljakova, Liza Popova, Zlata Đunđenac, Kornelija Ninković Grozano, Nada Stajić, Katica Jovanović, Anita Mezetova, Anica Stojanović, Valerija Hejbalova, Zlata Sesardić, Sofija Janković, Radmila Bakočević, Radmila Smiljanić, Milka Stojanović, Gordana Jevtović, Višnja Pavlović Drakulić, Vjera Mikić Miranović, Jasmina Trumbetaš Petrović i Suzana Šuvaković Savić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture