REDITELJ ZORAN AMAR OTKRIVA: Evo kako izgleda scenario za film o gardistima koji su poginuli na Topčideru

A. POPADIĆ

19. 11. 2020. u 12:39

NA upravo završenom konkursu Filmskog centra Srbije reditelj i scenarista Zoran Amar dobio je 18 miliona dinara za film "Rupa u ogradi", koji obrađuje tematiku nerešenog ubistva gardista na Topčideru.

РЕДИТЕЉ ЗОРАН АМАР ОТКРИВА: Ево како изгледа сценарио за филм о гардистима који су погинули на Топчидеру

Foto N. Fifić

 Ova intrigantna priča (koju potpisuju Amar i Bojan Tončić, kao koscenarista) jeste, po oceni komisije FCS, "trilerski zanimljivo, ali istovremeno društveno i politički nepogrešivo postavljena".

- "Rupa u ogradi" je scenario inspirisan stvarnim događajima, ali nije rekonstrukcija. I ne može to biti, jer istiniti događaj nema razrešenje, istina je ostala negde duboko sakrivena. Koristili smo sve, ama baš sve dostupne informacije i razgovarali sa svima koji nešto o ovom događaju znaju a bili su voljni da govore - kaže, za "Novosti", Zoran Amar.

Reditelj čuvenog hit filma "Šmeker" sa Žarkom Lauševićem u naslovnoj ulozi, već decenijama živi i radi u SAD. Na naše pitanje otkuda interesovanje za ovaj slučaj, odgovara:

- Priča sadrži važne elemente tragedije modernog vremena: dvojica nevinih mladića izgubila su živote jer su bili na pogrešnom mestu, u pogrešnom trenutku. Ubistvo nije planirano, ne postoji direktna veza između počinitelja i žrtava. Ali, za razliku od antičke tragedije gde se kažnjava sudbonosna greška ili zlo i gde postoji puno saznanje o prihvatanju tragične sudbine, ova priča nema razrešenje, nema katarzu, pročišćenje, nema zaključak. Scenario, na umetnički i kreativan način, sagledava ceo događaj, pokazuje ga iz svih relevantnih uglova i pokušava da pronikne u tajne ljudskih duša koje su obeležene i ranjene ratovima devedesetih. Bez ikakve krivice, nevini i nevažni, dva mladića postaju tragične žrtve, kolateralna šteta prohujalog vremena.

Dokumentarac "Nepobedivi DUH"

AMAR, koji se posle 25 godina života u Njujorku preselio u Severnu Kaliforniju, u blizini San Franciska, otkriva nam šta trenutno radi.

Zoran Amar, Foto privatna arhiva

- Već tri godine snimam, a od proleća i montiram dokumentarni film Invincible Mind ("Nepobedivi duh") o MMA treneru koji je završio prestižni univerzitet Harvard i, zbog sticaja životnih okolnosti, odlučio da se u 56. godini života, a posle 18 godina pauze, vrati takmičenjima brazilske điuđice. To je film o tome kako treba prihvatiti pobede i poraze u životu, i neprekidno razvijati duh i telo, biti pravi umetnik borilačkih veština.

Dražen Milovanović, Dragan Jakovljević, Foto privatna arhiva

Može li se biti neutralan u jednoj tako delikatnoj temi?

- Scenario se dešava u jednom danu, kulminira činom dvostrukog ubistva, a počinje kao sećanje jednog od učesnika. Nismo se bavili nikakvim teorijama, tumačenjima, sumnjivim iskazima, sukobljenim stranama. Mislim da film, kao veoma moćan i kompleksan jezik, ne može da bude neutralan, bez obzira na to o kakvoj se temi radilo. U isto vreme, film može, a u našem slučaju i treba, da bude istančan, precizan, i nikako ne sme govoriti jezikom mržnje i uopštenog osuđivanja - objašnjava Amar.

U obrazloženju komisije čitamo da se "umetnik složio da je pozitivan kraj, sa zrakom nade, neophodan i u poetskom smislu i u smislu ideje ovog filma". Na šta se ta "nada" odnosi?

- Zrak nade je buđenje svesti, želja da se poveruje u postojanje kajanja. To je mala, ali bitna intervencija i složio sam se u potpunosti sa mišljenjem komisije. Ova moderna tragedija mora da ima začetak pročišćenja - kaže reditelj.

Zbog intrigantne teme, film "Rupa u ogradi" već je pobudio interesovanje javnosti, a očekuje se i probrana glumačka ekipa.

- Imam i ideje i želje koga bih voleo u podeli, veoma sam srećan da počinjemo pripreme za film, ali još je rano govoriti detaljnije o tome. Nadam se da ću do početka februara završiti montažu dokumentarca na kom radim, jer tada dolazim u Beograd na pripreme filma "Rupa u ogradi" - zaključuje Amar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)