"NOVOSTI" SAZNAJU: Filmovi "Otac" i "Dara" u trci za Oskar - prijavljeno sedam domaćih kandidata

A. POPADIĆ

18. 11. 2020. u 11:07

NA konkurs za izbor srpskog kandidata za Oskar, kako "Novosti" saznaju, prijavilo se sedam filmova: "Otac" Srdana Golubovića, "Pijavice" Dragana Marinkovića, "Moj jutarnji smeh" Marka Đorđevića, "Ime naroda" Darka Bajića, "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića i "Realna priča" Gordana Kičića.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Филмови Отац и Дара у трци за Оскар - пријављено седам домаћих кандидата

Foto Promo / M. Medić

Zbog pandemije, Američka filmska akademija pomerila je ceremoniju dodele Oskara na 25. april 2021, a Srbija, kao i druge zemlje imaju duži rok, do 1. decembra, da pošalju ime svog predstavnika.

Ova "epidemijska" godina je u Srbiji donela još jednu novinu: umesto Akademije filmske nauke i umetnosti (AFUN) koja je tradicionalno decenijama organizovala izbor našeg kandidata za Oskar, taj posao preuzeo je Filmski centar Srbije.

- Ove godine domaćeg kandidata biraćemo po novim pravilima - kaže, za "Novosti", direktor FCS Gordan Matić, i objašnjava. - Imaćemo sedmočlanu selekcionu komisiju koju će činiti četiri predstavnika strukovnih udruženja, jedan član Upravnog odbora FCS i dva istaknuta predstavnika iz filmskog sveta, a na predlog UO.

Po rečima Matića, izbor srpskog kandidata ove godine je stvar kompromisa, "prestrojavanje uputstava i pravilnika".

- Sigurno će biti nezadovoljnih, ali radićemo kako je najbolje moguće.

Foto Promo / G. Antonijević

Na naše pitanje da li će i koliko dosadašnji "domaćin" AFUN biti deo izbora srpskih kandidata za Oskar, direktor FCS odgovara:

- AFUN će biti deo selekcione komisije, imaće svog člana. Naša namera je da sa ovom organizacijom sarađujemo još više nego što je bilo do sada, da pomognemo neke njihove inicijative, i da se oslonimo na njihovo višegodišnje iskustvo u ovom izboru.

Komisija od 20. novembra počinje da gleda pristigle filmove, a već nekoliko dana kasnije mogla bi se očekivati njihova odluka o srpskom kandidatu za prestižnu nagradu Oskar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)