TEATAR MOGUĆ I U DOBA KORONE: Uoči spuštanja zavese na 65. Sterijinom pozorju U Novom Sadu

J. SIMIĆ

02. 10. 2020. u 07:53

STERIJINO pozorje, 65. po redu, bliži se završnici. Od 26. septembra do danas izvedeno je šest od ukupno sedam predstava u konkurenciji za Sterijinu nagradu - "Smederevo 1941" (SNP), "Kretanje" Bitef teatra, "Ko je ubio Dženis Džoplin?" SNP-a, "Gustav je kriv za sve" Pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice, "Semper idem" NP iz Sombora, "Radnička hronika" NP iz Subotice.

ТЕАТАР МОГУЋ И У ДОБА КОРОНЕ: Уочи спуштања завесе на 65. Стеријином позорју У Новом Саду

Reditelj Veljko Mićunović najavljuje "Radničku hroniku" / Foto B. Lučić

Preostalo je da sutra u 20 sati publika odgleda i komad "Lepa Brena prodžekt" Bitef teatra.

Dva dana uoči spuštanja festivalske zavese, direktor Pozorja Miroslav Miki Radonjić kaže da je bolje održati festival sa četiri meseca zakašnjenja nego ga otkazati.

- Važno je da manifestacija koja traje 65 godina i slavi vrhunsku umetnost nastavi svoj kontinuitet, ali i da pošalje poruku da je teatar, uz poštovanje svih preventivnih mera, moguć i u ovom nenormalnom vremenu, te da je pozorište mesto koje neguje slobodu misli, govora i umetničke slobode i ukazuje na neke patološke pojave u društvu - kaže Radonjić za "Novosti".

Selektor Pozorja Svetislav Jovanov birao je predstave za festival 1999. kada su nad Novim Sadom letele NATO bombe, a i sada kada nas "bombarduje" korona.

- Radostan sam kada iz večeri u veče vidim zadovoljnu publiku. Mislim da su predstave koje smo videli do sada u takmičarskoj selekciji, od "Kretanja" preko "Semper idem", "Ko je ubio Dženis Džoplin" SNP-a pa do "Radničke hronike", pokazale mnogo lica aktuelne stvarnosti, što odavno nije viđeno na Pozorju - ocenjuje Jovanov.

Upravo zbog "lica stvarnosti" predstava "Radnička hronika", po tekstu Petra Mihajlovića nastalom još 2009, inspirisala je reditelja Veljka Mićunovića da ovu "radničku priču" i postavi scenu.

- Kada smo počeli s radom, naišao sam na podatak da bi Njujork stao kada bi Meksikanci odlučili da jedan dan ne rade. I krenuli smo od toga šta bi bilo kada bi radnici prestali da rade, da pritom ni u jednom trenutku ne ponizimo te radnike, a da dođemo do smeha koji je gorak - kazao je Mićunović juče na Okruglom stolu povodom svoje predstave.

NAGRADE U NEDELjU

URUČENjEM Sterijinih nagrada u nedelju će festival biti završen. U čast nagrađenih trebalo bi da brojna ekipa Kamernog teatra 55 iz Sarajeva izvede predstavu "Sećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića, ali njihov dolazak, upravo zbog pandemije, još uvek nije sasvim izvestan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili