OD KARAĐORĐEVIĆA DO PARTIZANSKOG POKRETA: Igrano-dokumentarni serijal "Tajne službe Srbije" od 8. oktobra na RTS 2

M. JUNGIĆ

02. 10. 2020. u 13:34

VRHUNSKI operativci, koji su radili u srpskim tajnim službama, ali i agenti koji su bili angažovani u srpskim, jugoslovenskim i drugim službama glavni su junaci nove igrano-dokumentarne serije "Tajne službe Srbije", reditelja Ivice Vidanovića, koju ćemo pratiti od 8. oktobra, na RTS 2 (20.00).

ОД КАРАЂОРЂЕВИЋА ДО ПАРТИЗАНСКОГ ПОКРЕТА: Играно-документарни серијал Тајне службе Србије од 8. октобра на РТС 2

Tihomir Stanić / Foto GFC

Narator je Tihomir Stanić, a uloge tumače Aleksandar Srećković Kubura, Slobodan Beštić, Dragan Vujić Vujke, Andrej Šepetovski i još 20 poznatih glumaca. Autor scenarija je general Svetko Kovač, bivši direktor Vojnobezbednosne agencije od 2004. do 2014. godine, koji je objavio nekoliko knjiga na temu bezbednosne problematike.

Danka Milošević, idejni tvorac serije, realizovane u produkciji njene producentske kuće GFC, otkriva za "TV novosti" da je serija snimljena povodom značajnog jubileja.

- Snimili smo je povodom 180 godina od kada su normativno uređeni bezbednosni poslovi u vojsci i 120 godina od stvaranja civilne službe bezbednosti u Srbiji - kaže Miloševićeva. - Centralna tema je nastanak, razvoj i uloga službi bezbednosti u prelomnim istorijskim trenucima, od vremena Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, kada nisu postojali specijalizovani organi koji su se bavili bezbednosnom problematikom, pa sve do kraja osamdesetih godina prošlog veka.

Serija je zasnovana na originalnim dokumentima iz arhiva Jugoslavije, Srbije, grada Beograda, vojnog arhiva i arhiva službi bezbednosti. Autentičnost i poseban kvalitet, takođe, predstavljaju saznanja i svedočenja sagovornika iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika, nekadašnjih šefova civilnih i vojnih službi, istoričara, eksperata iz oblasti bezbednosne problematike i drugih poznatih ličnosti.

Igrani delovi serije verno prikazuju bezbednosne postupke vladara iz vremena nastanka i izgrađivanja srpske države, a kasnije i iz perioda balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Saznaćemo i detalje koji se odnose na pripremu i ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića i Aleksandra Karađorđevića. Posebno je zanimljiv period pred Drugi svetski rat, kao i sukobi nemačkih, britanskih i drugih službi na prostoru Jugoslavije, a kasnije u toku rata, stvaranje službi bezbednosti u četničkom i partizanskom pokretu.

OPERACIJA "GVARDIJAN"

SERIJA prikazuje i jednu od najuspešnijih akcija službi bezbednosti nove Jugoslavije, operaciju "Gvardijan", u okviru koje je uhapšen veliki broj ustaških terorista. Obrađene su i najvažnije akcije iz perioda Informbiroa, Brionski plenum, rad službi u suprotstavljanju delatnosti jugoslovenske emigracije... sve do početka građanskog rata u Jugoslaviji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović