SRDANU GOLUBOVIĆU GRAN PRI: Žiri 13. Internacionalnog festivala filmske režije u Leskovcu doneo odluku o nagradama

I.Mitić

29. 09. 2020. u 16:52

DRUGOPLASIRANI je „Sumrak u bečkom haustoru“, a treća nagrada za režiju i oba glumačka priznanja pripale su filmu „Moj jutarnji osmeh“

СРДАНУ ГОЛУБОВИЋУ ГРАН ПРИ:  Жири 13. Интернационалног фестивала филмске режије у Лесковцу донео одлуку о наградама

Foto I. Mitić

Na 13. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije(LIFFE) prva nagrada za režiju „Živojin Žika Pavlović“ pripala je Srdanu Goluboviću za film „Otac“. Goluboviću je ovo drugi Gran pri na leskovačkom festivalu, a prvi je svojevremeno osvojio režijom filma „Krugovi“.

Žiri festivala je ove godine drugu nagradu dodelio reditelju Mladenu Đorđeviću za film „Sumrak u bečkom haustoru“, dok je trećenagrađena režija filma Marka Đorđevića „Moj jutarnji osmeh„. Ovaj film osvojio je i obe glumačke nagrade. Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Ivana Vuković, a nagradu za najbolju mušku rolu  žiri je dodelio Filipu Đuriću.

Foto I. Mitić

Prema oceni žirija Srdan Golubović je u filmu „Otac“ precizno oslikao surovost našeg sveta. Kako je navedeno u obrazloženju nagrade, ovaj film je intiman i društveno osvećen, bolno realističan, a poetičan. On problematizuje pitanje snage pojedinca u današnjem trenutku.   

- Bilo nam je i lako i teško. Lako smo došle do tri filma koji bi trebalo da budu nagrađeni, a teško do konačne odluke o raspodeli nagrada. Festival je imao ozbiljan takmičarski program i svi reditelji zaslužuju zaista velike pohvale. Moje zadovoljstvo je i to što su glumačke nagrade, pored drugih sjajnih kreacija, otišle dvojcu iz filma „Moj jutarnju smeh“, jer je taj glumački pristup neki sasvim novi početak za moju branšu – kazala je glumica Ana Franić, predsednica žirija.

ŽIRI JEDNOGLASAN

Pored Ane Franić o nagradama u glavnom programu festivala  odlučivale su prošlogodišnja pobednica, makedonska rediteljka, Miona Strugar Mitevska kao i njena kolegenica Maja Miloš. Ona je takođe, pre osam godina sa filmom „Klip“, trijumfovala na ovoj reviji najboljih filmova u regionu. Sve odluke žiri je doneo jednoglasno.

Foto I. Mitić

Takmičarski program ovogodišnjeg „LIFFE“ činilo je 12 filmova iz svih zemalja bivše Jugoslavije od kojih su dva imala svoju srpsku premijeru. To su bosanskohercegovački film „Koncetriši se baba“, u režiji Pjera Žalice, i ostvarenje slovenačke rediteljke Katje Colje „Igor i Rosa“. Festival je, van takmičarskog programa, otvoren filmom Darka Bajića „Ime naroda“, a biće zatvoren večeras  „Realnom pričom“ Gordana Kičića i svečanom ceremonijom dodele nagrada.

NEZAVISNI i STUDENTSKI FILM

 U novouvedenoj kategoriji „Nezavisni film“ Gran pri festivala pripao je slovenačkom filmu „Oroslan“ Matjaža Ivanišina, a specijalno priznanje dodeljeno je Stefanu Maleševiću za režiju filma „Mamonga“. Nagrade „Radomir Baja Šaranović“ dodeljuju se u kategoriji studentskih filmova u kojoj je pobedio Lovra Mrđen režijom filma „Pečat“. Druga nagrada pripala je Alenu Šimiću za film „B4“, dok je trećenagrađena Nina Ognjanović za film „Plaču“.

- Stalno napredujemo. Malo nas je omela korona da već ove godine krenemo dalje. Planova za budućnost je mnogo. Nameravamo da uvedemo neke novine, kao što smo ove godine uveli nezavisni film. Obezbedili smo i zavidan fond za nagrade namenjene studentskom filmu. Navijamo za te mlade snage koje su budućnost kinematografije celog regiona – rekao je Darko Bajić, umetnički direktor leskovačkog festivala.

Publika je ove godine, zbog korone, imala priliku da najveći broj festivalskih dešavanja prati i na onlajn platformi i da tamo, pored pojedinih filmova iz takmičarskog programa, pogleda još 14 naslova svrstanih u dve kategorije: retrospektiva nagrađivanih filmova sa prethodnih festivala i nezavisni film. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere