DVE IZLOŽBE U ORGANIZACIJI PARAĆINSKOG ART TIMA: Veliki formati i prezentacija "Petrusa"

Зорана Рашић
Zorana Rašić

26. 09. 2020. u 13:15

GRADSKA Biblioteka "Dr Vićentije Rakić" bila je sinoć domaćin dve izložbe koju je organizovala neformalna paraćinska foto-grupa ART tim, prvi put se predstavljajući javnosti.

ДВЕ ИЗЛОЖБЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ПАРАЋИНСКОГ АРТ ТИМА: Велики формати и презентација Петруса

Foto: Z. Rašić

U Galeriji "U prolazu" postavljene su odštampane fotografije velikog formata 22 autora - članova Tima i gostiju, dok je u atrijumu, na otvorenom, prikazana projekcija međunarodne izložbe pod nazivom "Petrus", sa 238 umetničkih fotografija autora iz 58 zemalja. Ova izložba, kako je objasnio Bojan Petrović Bokac, poznati umetnički fotograf koji je publiku vodio kroz prezentaciju, pod pokroviteljstvom je Fotografske američke asocijacije (PSA) i Internacionalne asocijacije umetničkih fotografa (IAAP), pa otud i naziv fotografske grupe ART tim. Njihov cilj je saradnja sa stranim fotografima i udruženjima, kako bi svoj grad i Srbiju predstavili svetu u najboljem svetlu.

Foto: Z. Rašić

- Našu grupu entuzijasta čine amateri, profesionalni fotografi i videografi, a okupljamo se oko fotografije, kao u legendarnom Kamelotu, svi jednaki među sobom i bez posebnih titula. Neki od nas smo članovi zvaničnog paraćinskog foto kluba, neki nisu. Za ART tim je važno da nema plaćanja članarine i obaveznog članstva u Foto-savezu Srbije, a za predstavnika grupe postavili smo Natašu Petrović, koja ne praktikuje fotografiju ali uživa u umetnosti u svakom njenom obliku – ističe Bojan Petrović.

Leposava Ivanković, direktorka Biblioteke "Dr Vićentije Rakić", kaže da je stvaralačka energija i upućenost na mlade ljude i njihovu edukaciju ono što povezuje ovu ustanovu kulture sa ART timom, zbog čega im je i otvorila svoja dva prelepa prostora. Posebno veliki potencijal ima atrijum Biblioteke, na otvorenom, koji je, praktično prvi put ove godine bio mesto ovakvog okupljanja, organizovanog povodom obeležavanja Dana opštine Paraćin.

Foto: Z. Rašić

Prezentaciju međunarodne izložbe otvorio je nedavno izabrani predsednik te opštine Vladimir Milićević, predstavljen kao jedan od osnivača ART tima i priznati umetnički fotograf, zbog čega sve kulturne institucije očekuju značajniju podršku lokalne samouprave u organizaciji budućih kulturnih manifestacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna