POVRATAK NA STAZU VELIKANA: Srpski autori na stranicama prestižnog strip magazina

Marina Mirković

22. 09. 2020. u 18:26

NA stranicama 301. broja najpoznatijeg i najznačajnijeg svetskog strip magazina Heavy Metal se, prvi put u 21. veku, našao i jedan strip srpskih autora: The Ancient naših prekaljenih autora - scenariste Marka Stojanovića, crtača Milorada Vicanovića Maze i koloriste Aljoše Tomića.

ПОВРАТАК  НА СТАЗУ ВЕЛИКАНА: Српски аутори на страницама престижног стрип магазина

Foto: Printscreen

- Velika je čast, ali i odgovornost vratiti srpski strip u ovaj jedinstveni fokus globalne publike i pokazati čitavom svetu da na ovim prostorima nastaju dela i te kako vredna njegove pažnje - kaže Stojanović u ime ovog vrsnog autorskog trojca i dodaje da se nada da se na naredni srpski strip neće čekati još dvadeset godina:

- Objaviti u časopisu o kojem si samo slušao, i to bajke, osamdesetih godina u SFRJ, to je za onog klinca koji je neprestano škrabao po sveskama, ne nadajući se da će bilo kada bilo gde nešto profesionalno objaviti bilo nešto nezamislivo. Niko ne ulazi u bioskop prvi put očekujući da će se jednog dana naći na velikom platnu s Robertom de Nirom ili Meril Strip u istoj sceni, pa se tako ni ja nisam usuđivao da sanjam da bih ikada mogao da objavljujem rame uz rame sa ljudima preko čijih sam stripova učio da čitam.

Iako je sve navedeno više nego dovoljan razlog za zadovoljstvo, postoji još jedan, ne samo lični, dodaje leskovački scenarista:

- Naime, dok je srpski strip na izuzetno dobrom glasu i imamo preko pedeset autora koji su uspeli da se etabliraju u inostranstvu, objavljujući za najveće francuske, italijanske i američke strip izdavače, paradoksalna je činjenica je tu našu strip koloniju Heavy Metal baš u vreme najvećeg inostranog buma sve te godine nekako uspevao da mimoiđe - bar do ovog trenutka. Zato mi je velika čast što nastavljamo stazama domaćih velikana devete umetnosti kao što su Zoran Tucić, Rajko Milošević Gera, Bojan Kovačević, Zoran Stefanović i Bojan Redžić, čiji su radovi u prošlosti krasili strane ovog magazina i posle dvodecenijske strip pauze sa svojim kolegama Mazom i Tomićem ponovo branim boje domaćeg stripa na njegovim stranicama.

Ovo je dodatni razlog za zadovoljstvo domaćim stripoljupcima, pored vesti da legendarni časopis upravo od ovog, septembarskog, 301. broja, posle pune tri i po decenije ponovo postaje mesečnik. Naime, Heavy Metal, čiji noseći materijal od nastanka 1977. čine stripovi za zreliju publiku iz žanrova fantastike i horora, od 1986. je od mesečnika prešao na rotaciju između dvomesečnog i kvartalnog objavljivanja.

Francusko izdanje Metal Hurlant koje je inspirisalo nastanak američkog magazina, ugašeno je 1987, no Heavy Metal je opstao na tržištu i zacementirao svoju reputaciju vodećeg svetskog strip časopisa donoseći radove velikana stripa i ilustracije sa svih meridijana kao što su Mebijus, Enki Bilal, H. R. Giger, Ričard Korben, Milo Manara, Tanino Liberatore...

Sem neospornog statusa u devetoj umetnosti, Heavy Metal je bio inspiracija za dva istoimena dugometražna animirana filma, od kojih je prvi izuzetno uticajno ostvarenje u žanru naučne fantastike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili