LESKOVAC CENTAR SVETA STRIPA: Balkanska smotra mladih strip autora, od 14. do 16. avgusta, obara rekorde

I. Mitić

12. 08. 2020. u 12:34

BALKANSKA smotra mladih strip autora u Leskovacu ponovo je oborila rekord: na konkurs su pristigli radovi 2.839 učesnika iz čak 73 države, što je nezabeleženo na bilo kojoj strip manifestaciji u Evropi.

ЛЕСКОВАЦ ЦЕНТАР СВЕТА СТРИПА: Балканска смотра младих стрип аутора, од 14. до 16. августа, обара рекорде

Katalog manifestacije

Ovogodišnje, 22. izdanje, najstarijeg strip festivala na prostoru bivše Jugoslavije, biće održano, od 14. do 16. avgusta, ali zbog pandemije virusa korona, bez zvaničnog otvaranja izložbi, a za posetioce će važiti sve mere epidemiološke zaštite.

Radovi će biti izloženi u obe galerije Leskovačkog kulturnog centra, kao i u muzeju i sedištu biblioteke. Organizatori iz Leskovačke škole stripa "Nikola Mitrović Kokan" ističu da je manifestacija jedna od retkih u regionu, ako ne i jedina, koja nije otkazana ili "preseljena u digitalni svet".

Pored centralne takmičarske smotre, činiće je još dve izložbe: tradicionalna gostujuća postavka (predstavljanje neke od nacionalnih strip scena) i izložba dobitnika nagrade za doprinos srpskom stripu. Tako će biti predstavljen češki strip, koji obeležava vek postojanja. Radovi Dušana Reljića, koji je između ostalog crtao i avanture Toma i Džerija, Bila i Bula i Mikija Mausa, biće postavljeni u izlog biblioteke, kako bi bili dostupni najširoj publici.

- Bilo je saveta da odustanemo ili da festival u potpunosti preselimo na internet, ali nam se nijedna od ideja nije dopala - ističe Marko Stojanović u ime organizatora. - Odlučili smo da ne pokleknemo pod pritiskom pandemije, prihvatimo izazov i koliko je moguće, sačuvamo tradiciju. Radili smo uz sve mere opreza i došli do izložbe koja nikada nije bila kvalitetnija.

Tradicionalne nagrade

PLAKETA "Nikola Mitrović Kokan", za doprinos srpskom stripu, pripala je Dušanu Reljiću iz Beograda i Predragu Ikoniću sa Pala. Internacionalnu nagradu za satirični strip "Miodrag Veličković Mivel" osvojio je Goran Ćeličanin iz Varvarina, a prošle godine ustanovljeno priznanje "Prijatelj stripa" posthumno je pripalo niškom pesniku Zoranu Pešiću Sigmi (1960-2019), koji je organizovao brojna strip dešavanja i priredio nekoliko strip izdanja.

Sačuvan je i programski deo manifestacije, tako što će na video-bimu u izložbenom prostoru biti emitovana predavanja, obraćanja, prezentacije i demonstracije radova. Sve to će se, uz detaljne snimke tri postavke, naći i na internetu. Deo programa biće i predavanja belgijskog scenariste Didijera Svinsena i hrvatskog internacionalca, "Marvelovog crtača", Dalibora Talajića. Crtačke procese, pored ostalih, demonstriraće Milorad Vicanović Maza iz BiH, kao i jedan od najboljih domaćih ilustratora Kosta Milovanović.

Festival i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara. Specifičnost festivala je i što na njemu, osim zemalja koje važe za stripovske centre, učestvuju i autori iz Burkine Faso, Mjanmara, Angole, Nigerije, Bangladeša, Tanzanije, Perua i Čilea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!