NOVI USPEH FILMA REDITELJA GORANA RADOVANOVIĆA: “Slučaj Makavejev” u Španskoj kinoteci

R.R.

18. 09. 2020. u 21:08

NAGRAĐIVANO ostvarenje „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“ reditelja i scenariste Gorana Radovanovića, biće prikazano u Španskoj kinoteci 20. septembra, u okviru programa „Zabranjeni film“ (Cine prohibido).

НОВИ УСПЕХ ФИЛМА РЕДИТЕЉА ГОРАНА РАДОВАНОВИЋА: “Случај Макавејев” у Шпанској кинотеци

Foto: Promo

Uzbudljiv vremeplov Radovanovića koji vodi gledaoce u sedamdesete godine prošlog veka, kada je sa javnih govornica i pod “zastavom” komunističke partije osuđivan film Dušana Makavejeva „WR: Misterije organizma“, predstavlja svojevrsno istraživanje o poziciji umetnika u tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji, ali i u drugim autoritarnim državama. Za “Misterije organizma”, sa Milenom Dravić, Ivicom Vidovićem, Jagodom Kaloper, Zoranom Radmilovićem u glavnim ulogama, Makavejev je 1971. na Kanskom festivalu osvojio nagradu “Luis Bunjuel”, a ovde su i on i njegov film doživeli javnu osudu. Posle “bunkerisanja”, ostvarenje koje se svrstava u remek-dela domaće kinematografije i njenog “crnog talasa”, prvi put je javno prikazano tek 1986. godine.

Praveći omaž velikom Maku, Radovanović u svom filmu otkriva najveću traumu socijalističke Jugoslavije: pokušaj uspostavljanja demokratije bez suštinske slobode, ili pokušaj uspostavljanja slobode bez istinske demokratije.

Njegov „Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali“, koji je od 2019. ovenčan brojnim priznanjima i još se prikazuje na svetskim festivalima, apostrofira ideološku ostrašćenost jednog od “sudija” iz 1971, koji je posle projekcije filma „WR: Misterija organizma” u Novom Sadu uzviknuo sa govornice bioskopa „Arena“:

„Mi imamo pravo da u našoj demokratskoj zajednici zabranimo ono što nam se u ovoj zemlji ne sviđa!“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)