TRIJUMF REDITELJKI NA UPRAVO ZAVRŠENOM, 13. BELDOKSU: Pobednici dokumentarac o Radio Beogradu i “Ulica Sahara”

R. Radosavljević

10. 09. 2020. u 23:33

NAJBOLjE ostvarenje Srpske takmičarske selekcije 13. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks je „Govori da bih te video“ autorke Marije Stojnić, priča o Radio Beogradu koja je pred našu publiku stigla posle svetske premijere na prestižnom IDFA festivalu u Amsterdamu i projekcije u Muzeju modernih umetnosti MoMA u Njujorku.

ТРИЈУМФ РЕДИТЕЉКИ НА УПРАВО ЗАВРШЕНОМ, 13. БЕЛДОКСУ: Победници документарац о Радио Београду и “Улица Сахара”

Foto: Beldoks

Isti žiri (Antoan Tirion, kritičar, pisac i selektor, Helen Geritsen, producentkinja, i Dejan Petrović, scenarista i reditelj), za najbolju kameru Srpskog takmičarskog programa

nagradio je Stašu Bukumirović za film „Pripadnost“ rediteljke Tee Lukač, a za najbolju montažu Minu Petrović za dokumentarac „Blizanci satkani od sna“ Seada Šabotića i Lee Vahrušev. Posebno priznanje žirija dodeljeno je filmu „Drenjine“ Nikole Stojanovića.

Pobednik Međunarodne takmičarske selekcije 13. Beldoksa je „Ulica Sahara 143“ reditelja Hasena Ferhanija, kako je ocenio žiri (Maria Vera, festivalska distributerka i agentkinja prodaje, Kazuo Hara, reditelj, i Ivan Marković, reditelj i direktor fotografije). Specijalna nagrada dodeljena je filmu „Viktorija“, koji potpisuju tri francuske rediteljke, Sofi Beno, Lisbet De Seler i Izabel Tolne Varen.  

Nagrada za najbolje kratko ostvarenje pripala je hrvatskom reditelju Josipu Lukiću za „Bjeli Božić“, a u okviru Beldocs Teen programa za najbolji film proglašen je „Let iznad blokova“ Elen Fiske i Elinor Halin. Specijalna nagrada žirija u ovoj konkurenciji pripala je dokumentarcu „Kako učiti da voziš skejtbord u ratnoj zoni (ako si devojčica) “, rediteljke Kerol Dejzinger.

Foto: Beldoks

Marija Stojnić

I u okviru Beldocs Industry programa uručene su vredne nagrade – rediteljki Sonji Rakić dodeljeno je 1.000 evra za projekat „I, gde je taj princ na belom konju?“ (Serbian Docs in Progress), a posebno priznanje dobio je projekat filma I’m people, I am nobody Svetislava Dragomirovića.

Glavna nagrada Beldocs in Progress, pod pokroviteljstvom festivala Beldocs, pripala je projektu Sunny gruzijske rediteljke Keti Mačavariani, dok je posebno priznanje žirija dobio projekat Funk Yu hrvatskog reditelja Franka Dujmića. Nagrade Cinesquare i East Silver Caravan otišle su projektu The Elf’s Tower ukrajinske rediteljke Poline Kelm. Beldocs Academy nagradu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Crne Gore, dobio je VR projekat Up in the air Oksane Suhareve i Natalije Pogudine iz Ukrajine.

ČESTITKE IZ EVROPE

SUMIRAJUĆI utiske sa ovogodišnjeg Beldoksa koji je završen u četvrtak, 10. septembra, direktorka Mara Prohaska Marković izjavila je da možemo biti zadovoljni ovogodišnjim festivalom.

- U ovim vanrednim okolnostima uspeli smo da prikažemo 136 filmova i VR sadržaja, da ugostimo goste iz inostranstva, upriličimo premijere domaćim autorima, nagradimo najbolje filmove i projekte. Stigle su sjajne reakcije od evropskih filmskih profesionalaca i eksperata kada su u pitanju industry aktivnosti, i tim Beldoksa ima mnogo novih ideja za dalji razvoj festivala. Publika je počela da oseća dokumentarni film kao žanr budućnosti, i to nas posebno raduje. Verujem da smo ponudili puno tema za razmišljanje. Vidimo se na Beldocsu 2021. – istakla je Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)