ZBOG KLINTONA HEROJ U GRČKOJ: Dušan Reljić, dobitnik nagrade za doprinos stripu, na balkanskoj smotri

M. MIRKOVIĆ

15. 08. 2020. u 12:00

Izložba "Dušan Reljić: Strip legenda" biće otvorena večeras u 19 časova u leskovačkoj Narodnoj biblioteci "Radoje Domanović".

ЗБОГ КЛИНТОНА ХЕРОЈ У ГРЧКОЈ: Душан Рељић,  добитник награде за допринос стрипу, на балканској смотри

Dušan Reljić / Foto Privatna arhiva

U centralnom izlogu tokom 22. Balkanske smotre mladih strip autora pred publikom stajaće odabrani radovi ovog vrsnog crtača, majstora stripa ali i političke karikature, dobitnika nagrade za doprinos srpskom stripu.

- Ovo priznanje u Leskovcu mi zaista mnogo znači, jer sam posle svih godina shvatio da sam grešio što sam od izložbi, nagrada i intervjua, bežao kao od kuge, pa još 17 godina izbivao iz zemlje i doživeo da me ljudi zaborave - otkriva, za "Novosti", Dušan Reljić. - Drago mi je što sam Kokanovu plaketu za doprinos srpskom stripu dobio upravo na predlog entuzijasta stripa koji me ipak nisu zaboravili i to upravo na festivalu za mlade, jer je skoro ceo moj radni opus bio usmeren njima. Jedino mi nije drago što zbog korone nisam mogao da dođem i lično uzmem nagradu, a usput i da "maznem" čuvenu leskovačku pljeskavicu. Nisam bio u prilici da je probam jer nikada nisam bio u Leskovcu. Nadam se da ću dobiti priliku kada sva ova ujdurma prođe.

Postavka predstavlja donekle skraćeno izdanje one koja je trebalo da bude predstavljena u beogradskom SKC, uz promociju monografije Predraga Đurića posvećene Reljiću. Ova knjiga obuhvata izbor od nekoliko hiljada stranica stripova, karikatura i ilustracija koje je Reljić uradio tokom više od pola veka.

- Naslov izložbe možda deluje pomalo pretenciozno, ali kad se navede da je Reljić tokom svoje crtačke karijere crtao, između ostalih, i avanture Toma i DŽerija, Bila i Bula, Mikija Mausa, te da u Grčkoj uživa status jednog od najuglednijih karikaturista i strip autora sa petocifrenim tiražima, postaje jasno da je Reljićev status strip legende i više nego opravdan - navodi Marko Stojanović, spiritus movens Smotre i leskovačke škole stripa.

Na osam tabli biće predstavljena retrospektiva prebogate karijere koja obuhvata rane Dušanove radove, njegov "Dekameron", kratke karikaturalne stripove u kojima je neprevaziđeni maher, ali i političku karikaturu sa kojom je "drmao" sa naslovnih stranica grčkih listova.

Karikatura - Klinton i Hilari doleću na mitskom Pegazu

Čuvena naslovna strana nedeljne "Elefterotipije" naručena mu je pred dolazak Klintona u državnu posetu Grčkoj (u koju je, veli Dušan, "Bili i dolazio verovatno da ubedi Grke kako smo mi varvari, mesožderi"), donela mu je angažman u tom listu, ali ga i proslavila - u dnevnoj "Elefterotipiji" objavljen je antrfile sa tom karikaturom, uz naslov: "Srbin opet zaj...o Amerikance!". A šta se u stvari desilo?

- Pošto sam napravio jednu masovnu karikaturu na kojoj Klinton sa Hilari doleće ispred Partenona na mitskom Pegazu na kome piše Air horse one, sa Asteriksom i celom bulumentom iz "malog galskog sela kome Cezar ne može ništa", kojoj sam poskidao glave i zamenio ih bulumentom glava grčkih političara, ja sam (po ugledu na Uderzo) stavio potpis Dusherzo, tako da Ameri nisu znali moje etničko poreklo. Ne znam kako je reagovala američka vlada posle objavljivanja tog antrfilea, ali znam da sam ovde dobio status heroja. Svi su odjednom znali za mene - objašnjava nam Dušan Reljić.

RADOVI NA "JUTJUBU"

O DUŠANU Reljiću, svestranom umetniku i virtuoznom crtaču, govoriće izdavač monografije o njemu, Živojin Žika Tamburić, vlasnik izdavačke kuće Modesty, i direktorka leskovačke Narodne biblioteke Vesna Ilić - a snimak, upotpunjen prikazima Dušanovih radova, od večeras će biti dostupan na "Jutjubu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)