"GECA" U NOVOM SJAJU: Počela obnova čuvene beogradske knjižare osnovane pre 120 godina

D. Bt. - D. B. M.

29. 07. 2020. u 08:45

GOTOVO 120 godina otkako je čuveni izdavač i knjižar Geca Kon otvorio knjižarnicu u Knez Mihailovoj ulici, koja je ponela njegovo ime, počela je sanacija jednog od kulturnih simbola Beograda.

ГЕЦА У НОВОМ СЈАЈУ: Почела обнова чувене београдске књижаре основане пре 120 година

M. Anđela

Knjižari su tokom celog jučerašnjeg dana popisivali knjige, dok su majstori započeli radove od podruma koji je nedavno bio poplavljen.

Sanaciju radi izdavačka kuća "Prosveta" u čijem je vlasništvu decenijama knjižara, a enterijer "Službeni glasnik", koji će po ugovoru o poslovnoj saradnji preuzeti ovu knjižaru.
- "Službeni glasnik" ne učestvuje u sanaciji objekta. Kada "Prosveta" okonča taj posao, na osnovu ugovora o zakupu i poslovnoj saradnji, "Glasnik" će preuzeti knjižaru i sedmoro zaposlenih - kaže, za "Novosti", dr Jelena Trivan, direktorka "Službenog glasnika". - "Glasnik" će po preuzimanju knjižare urediti njen enterijer i biće otvorena do kraja godine.

M. Anđela

 


U nazivu knjižare stajaće i "Prosveta" i "Službeni glasnik" i "Knjižara Geca Kon".
- Osnovni cilj je da knjižara kroz svoj budući izgled očuva uspomenu na najznačajnijeg predratnog izdavača Gecu Kona, kao i na posleratnu izdavačku tradiciju "Prosvete", ali i da bude funkcionalna savremena knjižara - objašnjava Jelena Trivan.
Geca Kon je u svojoj knjižari okupio književnike i druge intelektualce, saradnike "Srpskog književnog glasnika": Slobodana Jovanovića, Branislava Nušića, Andru Gavrilovića, Jašu Prodanovića, Božidara Kovačevića, Miloša Crnjanskog... Prvu knjigu je objavio 1905. godine. Bila je to Sintaksa srpskog jezika za srednje škole Janka P. Lukića. Dve godine kasnije objavio je i prvu prevedenu knjigu "Princa" (kasnije poznatu kao "Vladalac") Nikola Makijavelija.

M. Anđela

 

ZAJEDNIČKI PROJEKTI


"PROSVETA" ostaje samostalno pravno lice i nastavlja svoju delatnost - kaže Jelena Trivan (na slici). - "Službeni glasnik" i "Prosveta" će se u budućnosti posvetiti i nekim zajedničkim izdavačkim projektima, kao saizdavači, o čemu će biti zaključeni posebni ugovori. Takođe, "Službeni glasnik" će prodavati "Prosvetina" izdanja kao komisionar. Zaposleni koje će "Glasnik" preuzeti iz "Prosvete" biće raspoređeni na odgovarajuća radna mesta, u skladu sa zakonom.

- Svi detalji budućeg izgleda knjižare se u ovom trenutku razrađuju, kako bi radovi na uređenju otpočeli odmah po završetku sanacije objekta - kaže naša sagovornica. - Od starog enterijera biće zadržani radna soba Gece Kona i njegovi lični predmeti, kao i pojedini delovi "Prosvetinog" nameštaja. Radna soba Gece Kona bić smeštena u posebnom delu.

Zbog početka građevinskih radova, knjižara je zatvore- na prošlog petka. Ako sve bude išlo po planu, radovi na sanaciji objekta i zameni portala knjižare trajaće do septembra.
- Nastavićemo sa započetim poslom da sačuvamo srpsko izdavaštvo, kulturnu baštinu, ali i radna mesta "Prosvetinih" radnika - kaže direktorka Trivan. - Njih će nakon godina neizvesnosti zbrinuti "Službeni glasnik" koji stabilno posluje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere