ODLAZAK PESNIKINJE: Sahranjena LJubica Miletić

V. N.

13. 07. 2020. u 08:16

PESNIKINjA Ljubica Miletić, koja je preminula posle duge i teške bolesti, sahranjena je prekjuče, na Novom groblju u Beogradu.

ОДЛАЗАК ПЕСНИКИЊЕ: Сахрањена Љубица Милетић

Vojislav Danilov

Ljubica Miletić je rođena 1948. u Beogradu. Gimnaziju je završila u Splitu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bila je dugogodišnji urednik u izdavačkom preduzeću "Prosveta", a bila je i član uređivačkih odbora časopisa "Književnost" i lista "Književne novine".

Objavila je niz pesničkih knjiga: Esse naturae (1974), "Teskobe" (1978), "Fison, voda senovita" (1984), "Tako je bilo, gospodine" (1985), "Disanje na trsku" (1988), "Hristos u Kremlju" (1992), "Sin dana 7504" (1966), odabrane pesme "Sa visine istoka" (1998), "Vavilonski zapisi" (2006), "Golos nedostiži - Zaumni glas" (2010), dvojezički izbor koji je sačinio Andrej Bazilevski, a koji su zajednički objavili "Vazahar" iz Moskve i IGAM iz Beograda, "Konstantinov krst" (2010), "Vetrovi Ararata" (2014)...
Priredila je knjige izabranih pesama Branka Miljkovića, Rabindranata Tagore, Branislava Petrovića i pesama za decu Jovana Jovanovića Zmaja "Pozdrav deci".
Za Srpsku književnu zadrugu priredila je izbor iz savremene jermenske poezije "Savremena jermenska poezija" (2015), za koju je dobila nagradu Saveza književnika Jermenije za prevod, i knjigu pesama savremenog jermenskog pesnika Gagika Davtjana "Prepirka s Jovom" (2020).
Za svoj rad dobila je nagrade "Lazar Vučković", "Risto Ratković", "Milan Rakić" i "Kondir Kosovke devojke".
Pesme su joj uvrštene u mnogobrojne antologije kod nas i u svetu i prevođene na ruski, engleski, italijanski, beloruski, rumunski, slovački, slovenački, grčki, jermenski...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!