JASENOVAČKI NOVOMUČENICI PRED BEOGRADSKOM PUBLIKOM: U klubu RTS u četvrtak se otvara izložba slika monahinje Marije

V.C.S.

16. 04. 2024. u 14:04

IZLOŽBA slika monahinje Marije (Antić), pripadnice sveštene obitelji manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, iz ciklusa pod nazivom "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja", biće otvorena u četvrtak, 18. aprila, u 18 sati, RTS klubu, zgrada Radio Beograda, ulaz iz Svetogorske ulice.

ЈАСЕНОВАЧКИ НОВОМУЧЕНИЦИ ПРЕД БЕОГРАДСКОМ ПУБЛИКОМ: У клубу РТС у четвртак се отвара изложба слика монахиње Марије

Monografija "Slike monahinje Marije"

Izložbu će pratiti promocija naučne monografije prof. dr Jelene Erdeljan "Slike monahinje Marije - Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti vaskrsenja", u izdanju Muzeja žrtava genocida. Događaj je organizovan u saradnji Muzeja žrtava genocida, Radio-televizije Srbije i Eparhije pakračko-slavonske SPC.

Slike monahinje Marije (Antić), inspirisane su stvarnim i tragičnim događajima i zločinima koji su se odigrali u Jasenovcu, a o kojima su "Novosti" nedavno pisale. U ovom ciklusu predstavljeno je 26 tema, a u radovima se mešaju ikonopisačke tradicije sa naivom i elementima stripa i grafike Dalekog istoka. One su u svojom suštini ikonične predstave i u isto vreme savremeni svedoci vremena i područja koje je i dalje mesto bola, stradanja, patnje i sećanja.

Dvojezična monografija prof. dr Jelene Erdeljan sadrži i integralno svedočanstvo monahinje Marije o tome kako su slike nastajale i čime su inspirisane.

Monografija "Slike monahinje Marije"

Monahinja je deo sestrinstva koje je došlo u Jasenovac sa Skadarskog jezera, iz manastira Beška, 2016. godine. Još na Skadru je počela da slika svakodnevne prizore, a njen talenat je primetio mitropolit Amfilohije, koji ju je podstakao i rekao: "Ti ćeš da slikaš male novomučenike." Sa njegovim blagoslovom obrela se u Slavoniji, a od mitropolita je dobila i "poslušanje" da ona i sestrinstvo svakodnevno kade humke i jezero - mesta stradanja Srba, Jevreja i Roma.

Tu je upoznala nekoliko starica, koje su joj posvedočile o ubistvima, paljenju živih ljudi, ubijanju u Sablasnom jezeru i teranju jasenovačkih logoraša da piju tu vodu i u njoj peru posude za hranu i logorske rite, vešanje devojaka na "topola užasa", ubijanje dece na najmonstruoznije načine... Zato je monografija i potresno svedočanstvo o Jasenovcu, kao najvećem gubilištu srpskog naroda, sa 115 velikih masovnih grobnica i neznanim mnoštvom rasutih manjih grobnica.

Izložba slika monahinje Marije u RTS Klubu, u zgradi Radio Beograda, biće otvorena do 18. maja 2024.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)