CELOVITE I DUHOVITE - "RUKOTVORINE": Radovi Slobodana Kneževića Abija u galeriji "B2"

M.A.K.

10. 04. 2024. u 17:37

VIŠE od osamdeset radova u različitim tehnika, nastalih u periodu od 1976. do 2021. čine postavkoku "Rukotvorine" Slobodana Kneževića Abija, kojom galerija "B2", od subote 13. aprila, u 19 časova, započinje istraživanja novosadske postmodernističke umetničke scene.

ЦЕЛОВИТЕ И ДУХОВИТЕ - РУКОТВОРИНЕ: Радови Слободана Кнежевића Абија у галерији Б2

Foto Milan Kralj

Rođen 1948. u Bačkom Dobrom Polju, Knežević je završio Fakultet likovnih umetnosti, odsek grafike 1977. i magistarske studije 1979. godine u klasi profesora Marka Krsmanovića. Od 1980. godine zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, od 1996. do penzionisanja bio je u zvanju redovnog profesora na predmetu Grafika sa tehnologijom.

Za Kneževićo delo, autorka teksta u katalogu Irina Subotić, ističe da u celosti važi Gropiusov iskaz "Rukotvorina je osnova svakog umetnika". -Ne možemo se oteti utisku da inventivnost, celovitost i duhovitost vizuelnog iskaza Abija Kneževića, iskazanog kroz svaku disciplinu kojoj se posveti, ostavlja mnogo prostora za uvek nove doživljaje, razmišljanja i tumačenja.

To je vrednost njegove kreativnosti - tvrdi profesorka Subotić. Izložba se realizuje sa novosadskog galerijom Bel Art koja će 16. aprila u svom prostoru prirediti izložbu pod nazivom "Linija, Slobodan Knežević Abi". U okviru nje biće predstavljen drugi deo opusa umetnika, a tekst u katalogu je priredio Sava Stepanov. Izložba u "B2" biće otvorena do 4. maja, a u Bel Art galeriji do polovine maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)