SNAŽNE I PAMTLJIVE SLIKE: Retrospektiva Mirka Ilića u Muzej savremene umetnosti Republike Srpske

M.A.K.

08. 04. 2024. u 16:32

RETROSPEKTIVA izložbe "Licem u lice", grafičkog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića, biće otvorena u četvrtak, 11. april u 19 časova u Muzej savremene umetnosti Republike Srpske.

СНАЖНЕ И ПАМТЉИВЕ СЛИКЕ: Ретроспектива Мирка Илића у Музеј савремене уметности Републике Српске

Foto promo

Jedan od vodećih svetskih dizajnera, rođen u Bijeljini, prvi put se predstavlja izložbom u RS, a prikazaće nekoliko ciklusa plakata i drugih radova. Neka od dela poklonio je MSURS, ali, na postavci će biti i njegovi originalni radovi iz zbirke Muzeja moderne i savremene umetnosti u Rijeci, plakati za Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu i table stripova kombinovane sa reprodukcijama.

Foto promo

Iz povesti ljudske gluposti, Mirko Ilić

U petak, 12. aprila u 19 časova biće priređen razgovor o izložbi "Licem u lice" sa autorom, ali i kustosom izložbe Markom Golubom, grafičkim dizajnerom Borutom Vildom i grafičkim dizajnerom i istoričarem umetnosti Dejanom Kršićem. Izložba je podeljena na tri celine "Iz povesti ljudske gluposti - Dizajnerska povest sveta" (svojevrsni prikaz različitih fragmenata iz opusa dizajna) "Puno buke ni oko čega" (pozorišni plakati) i "Vodoravno i okomito" (stripovi iz "Poleta" i novi pod naslovom "A.C. 2020")

- Gde god se našli u Ilićevom golemom ilustratorskom, dizajnerskom i stripovskom opusu naići ćemo na snažne i pamtljive slike, na kompleksne misli prenesene na sažet, efektan i komunikativan način, na autora sposobnog dozvati i najdramatičnije spoznaje o svetu u kojem živimo bez imalo doslovnosti i površinske ekspresivnosti. Mirko Ilić je neko ko stvari razume na vrlo apstraktan, verbalan način, a interpretira ih na prikazivački, vizualan način u kojem sve verbalno, pa i naše tumačenje, deluje nemoćno u artikulaciji onog što vidimo- piše u tekstu Marka Goluba i Dejana Kršića.

Izložba će biti otvorena do 6. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)