VEČNA INSPIRACIJA KAMENOM: Miodraga Vartabedijana Varte i njegovi tradicionalni simboli u Etnografskom muzeju

M.A.K.

03. 04. 2024. u 15:31

RETROSPEKTIVNA izložba jednog od pionira grafičkog dizajnau Srbiji Miodraga Vartabedijana Varte biće otvorena u četvrtak, 4. aprila u 19 časova u Etnografskom muzeju.

ВЕЧНА ИНСПИРАЦИЈА КАМЕНОМ: Миодрага Вартабедијана Варте и његови традиционални симболи у Етнографском музеју

Foto promo

Postavku čine radovi koji su inspirisani tradicionalnim simbolima i nastali u periodu od 1964. do 2009. godine, a njen autor je Anamarije Vartabedijan.

Dela Vartabedijana otkrivaju fuziju uticaja svih kultura koje su ostavile trag na tlu bivše Jugoslavije. Svoju originalnost crpio je kako iz nasleđa svog jermenskog porekla, tako i iz srpske tradicije krajputaša, stećaka, arheologije. Uveo je i novu tehniku rada - vartagrafiju, kojom mitske predstave iz istorije pretvarao u simbole, ugrađujući ih u lirsko-misaonu likovnu celinu. Sistemom otiskivanja reljefa (frotaž, vartagrafija), slikanjem i kolažiranjem, zapise i slike sa kamenih spomenika od antike do početka 20. veka, prenosio je u savremeno likovno delo ili grafičko rešenje, koje je tako postalo čuvar kulturnog nasleđa.

- U kamenu, simboličkom staništu ljudske duše, svedoku vekova i čuvaru istorije, ljudskog duha i tradicije - najstarijim i najtrajnijim dokumentima pisma, ornamenta i simbola, pronašao je večnu inspiraciju - ističe se u najavi izložbe podeljene u nekoliko segmenata, koji na auteničan način spajaju tradicionalno i moderno.

Deo te jedinstvene postavke, koja će biti otvorena do 30. aprila čine i originalne ilustracije, ilustrovane knjige, plakati, kaligrafije i znakovi.Otvaranje će uveličati nastup Braća Teofilovići, a izložbu će otvoriti profesor dr Dijana Milašinović Marić, istoričar umetnosti - predsednik umetničkog saveta ULUPUDS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?