STIHOVE ĆE ČITATI I U TRAMVAJU: Na više lokacija 20 - 22. marta biće obeležen Svetski dan poezije

V.C.S.

19. 03. 2024. u 15:12

SVETSKI dan poezije obeležava se 21. marta, a proglasio ga je UNESKO 1999. godine. Ove godine, praznik stihova biće obeležen na više mesta u Beogradu i širom zemlje, a stihovi će, u organizaciji Kulturnog centra Beograda, biti čitani čak i u tramvaju na liniji 7, od Bloka 45 ka Ustaničkoj.

СТИХОВЕ ЋЕ ЧИТАТИ И У ТРАМВАЈУ: На више локација 20 - 22. марта биће обележен Светски дан поезије

Kontrast izdavaštvo

Kulturni centar Beograda, u saradnji sa pesnikinjom Dubravkom Đurić, počeo je 2002. sa organizovanjem manifestacije posvećene savremenoj poeziji, koja je ubrzo prerasla u međunarodni pesnički festival i organizuje se svake godine, 21. marta.

Na njemu su do sada u Srbiji gostovali autori i autorke poput Adama Zagajevskog, Eve Lipske, Amira Ora, Uvea Kolbea, Ane Blandijane, Valerija Magrelija, Aleša Debeljaka, Džeroma Rotenberga, te Radmile Lazić, Zvonka Karanovića, Ane Ristović, Milene Marković, Danice Vukićević, Petra Matovića, Dragane Mladenović, Duška Novakovića, Nenada Miloševića i drugih. Festival je bio posvećen i afirmaciji mladih autora i autorki.

Kulturni centar Beograda

Ove godine, u galeriji Artget, na Trgu republike, i tramvaju broj 7, 21. i 22. marta, između ostalih gostovaće Ana Ristović, Bojan Marković, Dejan Matić, Dragica Stojanović, Dunja Ožegović, Irena Plaović, Marija Dragnić, Petar Miloradović, Slobodan Ivanović, Tijana Savatić. Ovogodišnji tematski moto je: Jedni (o) drugima.

I Kontrast izdavaštvo obeležiće praznik na Večeri poezije, 20. marta, na Dorćol Placu (Koska bar). U razgovoru i čitanju stihova učestvovaće pesnici i pesnikinje Milica Špadijer, Anja Marković, Maša Tomanović, Goran Korunović, Alen Bešić i Slobodan Ivanović. U okviru edicije "Poezija", Kontrast je do sada objavio više od 60 pesničkih zbirki, od Rilkea, Lorke, Prevera i Luiz Glik, do Zmaja, Laze Kostića, Desanke Maksimović, Vaska Pope...

Treći trg, Srebrno drvo

 

I izdavačke kuće Treći trg i Srebrno drvo obeležiće u četvrtak Svetski dan poezije i drugi rođendan knjižare Treće drvo. Program počinje u 19 sati ispred knjižare, u Čumićevoj, a obuhvata čitanje stihova savremenih i klasičnih pesnika, slušanje muzike Lenarda Koena sa gramofona, kao i otvaranje izložbe radova umetnica i dizajnerki Dine Radoman, Dragane Nikolić i Sonje Žugić, pod nazivom Poez!ja, poez!ja.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024