PREDIĆEVO DOSTOJANSTVO: Nova izložba u saradnji Galerije Matice srpske i Galerije SANU

M.A.K.

12. 03. 2024. u 21:28

POSLE uspeha koji je imala izložba "Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti" u Galeriji Matice srpske, postavka sa delima jednog od naših najistaknutijih likovnih stvaralaca, u nešto izmenjenom obliku, stigla je u Galeriju Srpske akademije nauka i umetnosti.

ПРЕДИЋЕВО ДОСТОЈАНСТВО: Нова изложба у сарадњи Галерије Матице српске и Галерије САНУ

Foto GMS

Na otvaranju postavke od imenom "Uroš Predić. Dostojanstvo svakidašnjice", čiji su autori dr Snežana Mišić i prof. dr Igor Borozan, u utorak, 12.marta, o nastavku višedecenijske uspešne saradnje sa Galerijom SANU n govorila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske. Posetiocima se obratito i akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU, i profesor Borozan, kao jedan od autora.

Tokom čitavog svog dugog i stvaralački izuzetno plodnog života Uroš Predić je bio neraskidivo povezan i sa Maticom srpskom i sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, a umetnička dela iz različitih kolekcija će publici pružiti uvid u njegove životne, stvaralačke i tematske prostore.

Foto GMS

Sveti Georgije ubija aždahu

Reč je o radovima iz kolekcija Galerije Matice srpske, SANU, Matice srpske, Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, FLU u Beogradu, ali i iz privatnih kolekcija, od kojih većina do sada nije bila izlagana. Premijeru za širu javnosti, između ostalih, imaće dela "Prorok Amos", "Vaskrsenje Lazarevo", "Tajna večera"...

Prateći program

SAGLEDAVANjE Predićevog stvaralaštva iz različitih uglova biće tema različitih predavanja, koja će se tokom trajanja izložbe, održavati sredom u 18 časova. Prateći program činiće i mnogobrojna vođenja, i to kustoska utorkom i petkom u 18 časova, i četvrtkom u podne, dok će autori postavke tumačiti Predićevo delo publici subotom u 13, odnosno nedeljom u 12 časova. Za najmlađe su priređene tri kreativne radionice 23. marta, 20. aprila i 18. maja u podne.

Postavku, inače, čini nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije. Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije - "Devojka na studencu", "Kosovka devojka", "Nadurena devojčica", "Hercegovački begunci" i mnoge druge.Publici će biti dostupan i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju, zahvaljujući savremenoj tehnologiji i saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Foto GMS

Nadurena devojčica

Katalog izložbe su pisali njeni autori - prof. dr Igor Borozan, istoričar umetnosti, i dr Snežana Mišić, muzejska savetnica, a štampana je i izložbena sveska "Uroš Predić i njegova dela u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti", autorke Jelene Mežinski Milovanović, muzejske savetnice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)