NADAHNUĆE MLADIM STVARAOCIMA: Kraljevačka NB "Stefan Prvovenčani" ustanovila nagradu "Goran Petrović" (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

08. 03. 2024. u 11:48

Samo mesec dana otkako je pokrenuta inicijativa, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu ustanovila je književnu nagradu - „Goran Petrović“ za neobjavljenu zbirku priča mladih autora, do 35 godina starosti.

НАДАХНУЋЕ МЛАДИМ СТВАРАОЦИМА: Краљевачка НБ Стефан Првовенчани установила награду Горан Петровић (ФОТО)

G.Šljivić

Uz podršku lokalne samouprave, i saglasnost porodice, ova nagrada dodeljivaće se svake druge godine u čast nedavno preminulog književnika Gorana Petrovića, redovnog člana SANU, koji je profesionalno dozrevao u kraljevačkoj biblioteci, najpre kao bibliotekar, a potom i kao glavni i odgovorni urednik „Povelje”.

- Goran Petrovć svojim književnim delom nije zadužio samo Kraljevo, grad u kojem je rođen i u kojem je proveo najveći deo svog života i tu napisao svoja najznačajnija dela, već i srpsku knjižnjvnost i jezik. Ustanovljenjem ove nagrade ne želimo da nam se desi ono o čemu je Goran Petrović pisao u svom dramskom tekstu „Skela“, da parafraziram „dublji je “ljudski zaborav od virova Dunava“, već želimo da zaštitimo njegovo ime i delo – kaže Miloš Milišić, predsednik Književnog kluba Kraljevo.

G.Šljivić

 

Nagrada „Goran Petrović“ sastoji se od novčanog dela, plakete, objavljavanja rukopisa u ediciji „Povelja“ i grafike istaknutog umetnika Veljka Mihajlovića, a odluku o dobitniku donosiće stručni žiri koji će činiti predstavnici kraljevačke biblioteke, „Povelje“ i Grada, kao i predstavnici SANU i Fililoškog fakulteta u Beogradu.

- Nagrada koju smo osnovali trebalo bi da orijentiše mlade stvaraoce da pišu kratku pripovednu formu, pre svega zato što je Petrović bio suvereni majstor u ovoj oblasti književnog stvaranja i što nam se učinilo da je roman već dovoljno povlašćen formalni književni obrzac. Petrović je pisac koji je u stanju da nadahne mlade stvaraoce i siuran sam da ćemo jednog dana imati divnu kolekciju knjiga koje sabiraju kratke priča kakve bi se i njemu svidele - naglasio je književnik Dejan Aleksić, urednik „Povelje“, citirajući rečenicu iz Petrovićevog romana „Opsada crkve Svetog spasa“ - hroničar se spokojno smešio spreman da iskusi tačnost svoje povesti.

KONKURS

KONKURS za nagradu „Goran Petrović“ za neobjavljenu zbirku kratkih priča autora do 35 godina starosti otvoren je do 1. novembra ove godine, što je ujedno i krajnji rok za slanje rukopisa pod šifrom na adresu: Redakcija Povelje, Cara Dušana 39, 36000 Kraljevo, sa napomenom – za Nagradu „Goran Petrović“. Dobitnik nagrade biće proglašen 26. januara 2025. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)