REMEK-DELO PRED BEOGRAĐANIMA! Jovanovićev "Odmor bašibozuka" u Konaku kneginje LJubice (FOTO/VIDEO)

M.Kralj

05. 03. 2024. u 11:53

PRVI posetilac izložbe na kojoj je od jutros, u Konaku knjeginje Ljubice premijerno u javnosti predstavljeno platno "Odmor bašibozuka", bila je Maja Gojković, ministarka kulture i prvi potpredsednik vlade, koja je izrazila zadovoljstvo što je ovo željno iščekivano delo, simbolično, posle dugog putovanja stiglo kući.

РЕМЕК-ДЕЛО ПРЕД БЕОГРАЂАНИМА! Јовановићев Одмор башибозука у Конаку кнегиње Љубице (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: N. Skenderija

- Ne znam i koliko smo svesni kakvu slikarsku veličinu imamo - istakla je Gojkovićeva, uz konstataciju da je po ko zna koji put impresionirana Jovanovićevim radovima. - Posetioci Beograda mogu da se upoznaju sa njegovim opusom, u nažalost malo posećanom Legatu Paje Jovanovića, u kome se čuva njegovih 112 slika i 600 predmeta, koje je lično 1952. poklonio ovom gradu. Ovo delo jeste vraćeno kući, bez obzira na komentare da se slika nikada nije nalazila ovde. Taj povratak je simboličan. Jer je svakom vrednom delu Paje Jovanovića mesto u Srbiji.

Ministarka kulture se zahvalila i inicijatoru kupovine ove u svakom smislu vredne slike, predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je, prema njenim rečima, prvi i primetio da se pojavila na aukciji kuće "Sadebi".

- Ministrastvo kulture i ministarstvo finasija su svojim velikim učešćem i izbor Muzeja grada Beograda, napravili zajednički uspeh - nastavila je Gojkovićeva. - To pokazuje jednu brigu države da obratimo pažnju na vredna dela koja se nalaze svuda u svetu, i da u skladu sa našim finasijskim mogućnostima intervenišemo, kako to rade ozbiljne dežave.

Posle "Odmora bašibozuka", prema njenim rečima, kupljen je vredan istorijski dokument - naredba Hitlera za napad na Beograd i Srbiju, a trenutno se pokušava doći do jednog vrednog dela primenjene umetnosti.

Foto N. Skenderija

- Na nivou države razmišlja se o osnivanju jednog tela, kao što postoji u mnogim zemljama u Evropi i svetu, koje će pratiti umetnička tržišta širom sveta i imati godišnji budžet. To bi se radilo organizovano, sa stručnjacima koji umeju da prepoznaju vrednost nekog predmeta, dokumenta ili dela. Nadamo se da će nova vlada, koja će uskoro biti formirana, imati ovo u vidu i naći pravo rešenje kako bi Srbija mogla da nastavi da kupuje vredna dela.

Prema rečima direktorke Muzeja grada Beograda Jelene Medaković, pred publikom će do kraja marta biti akvizicija kakve imaju svetski muzeji, a koja je dovedena do kraja uz veliku podršku države.

- Slično delo posvećeno orijentu, ali i prostoru Balkana, mi nismo imali i ono će obogatiti njegovu kolekciju koju čuvamo - naglasila je Medakovićeva. - Ono je izuzetno značajno. Ta slika nije anonimna, pratimo je od 1994. godine i ona jedino naše delo koji se prodalo u dve velike svetske aukcijske kuće, prvo kod "Kristija", a sada i kod "Sadebija". Muzej grada Beograda i Srbija su bogatiji za izuzetno vrednu sliku svog najcenjenijeg, i moram da kažem, najpoznatijeg slikara širom sveta. Imamo uređaje koji su uvezani, i mogu čak da se prate i na mobilnim telefonima. U tom smislu su uslovi lakši za kontrolisanje. Slika je pred publikom do marta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)