KORAČALA HRABRO KROZ ŽIVOT I KARIJERU: Arhitekti Mileniji Marušić nagrada za životno delo "Jelisaveta Načić"

M.A.K.

28. 02. 2024. u 15:17

NAGRADU za životno delo "Jelisaveta Načić", Žensko arhitektonsko društvo - ŽAD, za ovu godinu je dodelilo Mileniji Marušić za izuzetan doprinos struci tokom svoje profesionalne karijere.

КОРАЧАЛА ХРАБРО КРОЗ ЖИВОТ И КАРИЈЕРУ: Архитекти Миленији Марушић награда за животно дело Јелисавета Начић

Foto lična arhiva

Priznanje će joj biti uručeno u petak, 1. marta u 18.30 časova u prostoru Silosi (Dunavski kej 46, Dorćol), odmah po otvaranju peta ŽAD-ove izložbe "Oživljavanje".

Nagrada inspirisana ličnošću i delima prve žene arhitekte u Srbiji, dodeljena je Milenije Marušić zbog profesionalnog integriteta, a kako u odluci piše, i zbog činjenice "da je, uglavnom, u muškom društvu koračala hrabro i ceo život istrajavala u odbrani kvaliteta i lepote arhitekture".

Marušićeva je svoju plodonosu karijeru započela sredinom šezdesetih godina, a najznačajnija dela uradila je u autorskom timu sa suprugom Darkom Marušićem. Među njima se izdvajaju južni delovi blokova 61 i 62 na Novom Beogradu , naselje Cerak Vinogradi, stambeni kompleks Cvećara na Dedinju...Bračni par Marušić dobitnici su brojnih nagrada i to Velike nagrade Saveza Arhitekata Srbije za celokupno stvaralaštvo, Nagrade ULUPUDS-a za životno delo, Nagrade iz fonda Đorđa Tabakovića za izuzetan stvaralački i pregalački doprinos u oblasti arhitekture. Za naselje Cerak Vinogradi, koje je uvršteno je u stalnu kolekciju muzeja MOMA iz Njujorka, nagrađeni su i Oktobarskom nagradom.

- Izuzetnost lika i dela autorskog para Marušić je teško opisati nabrajanjem nagrada jer njihovo stvaralaštvo najbolje opisuju načela projektovanja koje su primenjivali: načelo kontekstualnost, načelo jedinstva prostora (nepostojanje granice između arhitekture i urbanizma), načelo ambijentalnosti i načelo evolucije ideje- navodi se u obrazloženju Ženskog arhitektonskog društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima