VIOLINISTKINJA LANA ZORJAN NASTUPILA U BEOGRADU UZ MILANA KOSTELENECA : Stefan je moj veliki uzor

Marina Mirković

28. 02. 2024. u 14:00

SVETSKO muzičko otkriće, što je priznanje kojim je nedavno ovenčana mlada Novosađanka Lana Zorjan, svoje je umeće na violini protekle nedelje pokazala i pred oduševljenom publikom u Istorijskom muzeju Srbije. Dvojac virtuoza na violini - četrnaestogodišnja Lana i dve godine stariji Milan Kostelenec iz Češke, koji oboje za sobom imaju trijumfe na tamičenjima širom Evrope, nastupili su u okviru ciklusa "Muzikom kroz muzej".

ВИОЛИНИСТКИЊА ЛАНА ЗОРЈАН НАСТУПИЛА У БЕОГРАДУ УЗ МИЛАНА КОСТЕЛЕНЕЦА : Стефан је мој велики узор

N. Skenderija

Udruženje Unica Art na čelu sa violinistkinjom Aleksandrom Dimitrijević organizuje ovu seriju jedinstvenih koncerata, a ovoga puta za nastup su odabrani Lana i Milan, kao laureati takmičenja "Jaroslav Kocijan", uz klavirsku saradnju Natalije Mladenović i gosta na koncertu Leonarda Kobala.

Na programu osmog koncerta četvrte sezone "Muzikom kroz muzej" bile su kompozicije Dmitrija Šostakoviča, Nikola Paganinija, Henrika Vijenjavskog, Pabla de Saraste, Hajnriha Vilhelma Ernsta, Morisa Ravela i Matije Krečića, a Lana je posle nastupa preuzela i svoju zahvalnicu, dodeljenu joj kao najmlađem učesniku koji je imao solistički koncert u okviru ciklusa u Istorijskom muzeju.

- Zaista mi se dopala ideja da koncert uvek počinje odabranom kompozicijom iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije, što je specifičnost ovih nastupa "Muzikom kroz muzej" - rekla je Lana, koja je bila presrećna što, istina netipičnu - muzejsku scenu deli sa Milanom, sa kojim se dobro poznaje i uvažava, i to baš u svojoj zemlji.

- Mi sjajno funkcionišemo zajedno i nadam se da će biti još takvih nastupa - otkrila je Lana, koja je realizovala više od dve stotine koncerata, nastupala kao solista sa devet različitih profesionalnih orkestara na 22 koncerta u tri različite države Evrope, a kao solista uz pratnju klavirskog saradnika imala je više od 100 nastupa u 13 zemalja.

Novosađanka svira violinu od četvrte godine i do sada je osvojila više od 60 prvih i specijalnih nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu (Austrija, Rusija, Češka, Bugarska, Makedonija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Švedska, Španija), a za nju je posebno značajno upravo Međunarodno takmičenje violinista "Jaroslav Kocian" u Češkoj, na kome je postala laureat - apsolutni pobednik svih kategorija, kao prvi violinista sa naših prostora koji je osvojio ovo takmičenje posle Stefana Milenkovića davne 1984. godine.

- To mi posebno znači jer je Stefan Milenković koji mi pruža ogromnu podršku, moj veliki uzor, ali i profesor u čijoj klasi studiram na Akademiji u Novom Sadu - kaže violinistkinja za čiji dar nije predstavljalo problem ni polaganje svih srednjoškolskih programa odjednom, da bi toliko mlada stupila na muzičku akademiju.

Spaja ih dar

GOST iz Češke Milan Kostelenec svira violinu od šeste godine, student je na Praškom Konzervatorijumu, a kao Lana, i on je apsolutni pobednik svih kategorija na Internacionalnom takmičenju violinista "Jaroslav Kocijan", što je ponovio 2023. kada je osvojio dve titule apsolutnog pobednika u gradu Usti na Orlici (Češka).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)