POSLE PREMIJERE U BUDIMPEŠTI: "Duh je naša domovina" i na sceni Dečjeg pozorišta u Subotici

J. L.

21. 02. 2024. u 19:49

Posle premijere u Budimpešti Srpsko pozorište u Mađarskoj sutra će izvesti duodramu ”Duh je naša domovina” u režiji Marije Barna-Lipkovski na sceni Dečjeg pozorišta u Subotici. U predstavi igraju Alisa Lacko i Tibor Kakonji sa legendarnim harmonikašem Davidom Jenginbarjanom.

ПОСЛЕ ПРЕМИЈЕРЕ У БУДИМПЕШТИ: Дух је наша домовина и на сцени Дечјег позоришта у Суботици

foto: Udruženje Crnogoraca Subotica

Jedinstvena predstava koja se izvodi na dva jezika istovremeno i rezumljiva je i srpskoj i mađarskoj publici. Pored toga što je jedinstven i originalan pisac svetske književnosti koji je pisao na srpskom jeziku, Danilo Kiš predstavlja i jednu, sopstvenim rečima „etnografsku retkost“, sa biografijom koja je neretko uzdbudljiva koliko i biografije junaka njegovih „grobnica“.

- Sin ćerke iz ugledne crnogorske porodice i mađarizovanog jevrejina rođen je u Subotici; strašni točak istorije njegovo detinjstvo preko Novog Sada prebacuje u mađarski provincijalni gradić, te on mađarski uči tek kao dečak. Ali točak istorije ne staje, te Kišova mladost protiče na Cetinju u Crnoj Gori, kada, prema sopstvenom svedočenju, „ponovo uči maternji jezik“; studentske dane provodi u Beogradu, a zrele godine u dobrovoljnom egzilu u Parizu, gde ga nalazi i preuranjena smrt. Jevrejin pokršten u pravoslavnoj crkvi silom prilika, ali sahranjen po pravoslavnom obredu po sopstvenoj želji, koji je kao mali u mađarskoj slušao i učio katolički katehizis - stoji u najavi predstave, čije izvođenje organizuje Udruženje Crnogoraca Subotice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)