"GORDANA BRAJOVIĆ" BRANKU STEVANOVIĆU: Dodeljeno priznanje za najbolju knjigu za decu i mlade:

M.A.K.

21. 02. 2024. u 15:47

NAGRADU za najbolju prošlogodišnju knjigu namenjenu deci i mladima "Gordana Brajović" jednoglasnom odlukom žirija dobio je Branko Stevanović za zbirku stihova "Blago nama sa životinjama" ("Laguna").

ГОРДАНА БРАЈОВИЋ БРАНКУ СТЕВАНОВИЋУ: Додељено признање за најбољу књигу за децу и младе:

Foto promo

Na 27. literarnom konkursu koji čuva uspomenu na pesnikinju i legendarnog reportera "Večernjih novosti", ovo delo je odabrano među 36 prijavljenih naslova, što je dvostruko više nego lani. U obrazloženju piše da su knjigu, koju je ilustrovao primenjeni umetnik Kosta Milovanović, preporučila tri velika pesnika - Pero Zubac, Ljubivoje Ršumović i Mošo Odalović:

- Sva trojica prepoznaju i priznaju najvažnije kod pisca za decu, a to je poštovanje dečje misli i dečje tačke gledišta. Zubac prepoznaje još i enciklopedijsko znanje u knjizi, Ršumović naglašava humanizaciju odnosa među životinjama, Odalović prepoznaje i propitivača u pesniku... Branko Stevanović gotovo alhemijski proizvodi novu lektiru za savremene i nove naraštaje.

Žiri u kome su bili profesori Kristina Mitić (predsednik) i Milutin Đuričković, pisac Jovica Tišma, Dragan Bogutović (novinar i predstavnik porodice Brajović) i Branislav Đorđević (urednik u "Novostima"), u uži izbor izdvojio je još devet naslova. A to su - "Vrtoglavi dani u Plavoj šumi" Zorana Penevskog, "Čuvarkuća" Vlaste Cenića, "Dan kao naručen" Duška Domanovića, "Da sam krava, bila bi mi slatka trava" Stamena Milovanovića, "Ptice selice" Predraga Đurića, "Guguto memeto" Stefana Tićmija, "Varke stare šume" Gordane Maletić, "Tajna gospođe Mandorle" Ane Cakić, "Kaput za dušu" Biljane Vujović Bajke.

Priznanje će Stevanoviću biti uručeno na proleće, na Festivalu književnog stvaralaštva za decu i mlade "Gordana Brajović" u Aleksincu, kada će biti dodeljene nagrade i za dečje radove. Na 27. konkurs pristigla su 192 đačka rada, pet školskih časopisa iz svih delova Srbije, regiona i dijaspore, a imena dobitnika objavićemo u nekom od narednih brojeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!