TEMELJ TEATRA NA ĐETINJI SU ZAVIČAJNI PISCI:Zoran Stamatović, direktor NP iz Užica,prestonice srpske kulture 2024.godine

V.STRUGAR

13. 02. 2024. u 12:50

UŽICE, prestonica kulture Srbije 2024. godine, uveliko je spremno da pokaže svoje najlepše lice. Grad koji se ponosi prvom hidroelektranom u Evropi (i drugom u svetu), jednom od najstarijih srpskih gimnazija (osnovanom 1839), slobodarskom prošlošću i Užičkom republikom, beleži dugu istoriju trajanja - prvi dokumentovani pomen grada Užica potiče iz 1329. i Dubrovačkog arhiva...

ТЕМЕЉ ТЕАТРА НА ЂЕТИЊИ СУ ЗАВИЧАЈНИ ПИСЦИ:Зоран Стаматовић, директор НП из Ужица,престонице српске културе 2024.године

foto R.Vujović

Ove godine Užice će biti u prilici da iz svoje bogate baštine i savremenog doba prezentuje sve ono čime se ponosi i zaslužuje da "prestonuje". A mnogo je toga što je ovaj kraj upisao u kulturnu mape Srbije našeg vremena, pre svega sa svojim međunarodnim festivalima - filmskim "Kustendorf", kolonijom umetničke keramike "Zlakusa", grafičkim bijenalom "Suva igla", književnim "Na pola puta", smotrom dečjeg folklora "Licidersko srce", pa i bluz i rok festivalom In Wires. Među svim događajima posebno mesto, gotovo tri decenije, gradi festival koji je nadživeo zemlju u kojoj je nastao - Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda".

- Drago mi je da je i formalno Užice proglašeno prestonicom kulture Republike Srbije za 2024, mislim da je ono to u kontinuitetu već dugi niz godina. Zahvaljujući, pre svega, svojim profesionalnim institucijama - kaže Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta. - Naravno, među njih ubrajam i Narodno pozorište i njegov Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda". Predstavićemo se onim najboljim što imamo, celim svojim ansamblom i piscem koji je zlatna značka srpske kulture, Ljubomirom Simovićem, našim Užičaninom, i njegovim kapitalnom dramom "Putujući pozorište Šopalović". Predstavu režira Milan Nešković, a premijera će biti 22 marta.

U ovoj kalendarskoj godini, dodaje Stamatović, radiće se i predstava o Magi Magazinović, još jednom simbolu grada na Đetinji: prvoj modernoj srpskoj plesačici i teoretičarki plesa, filozofu i novinaru:

foto N.Kovačević

Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta Užice

- Maga Magazinović je bila preteča mnogih progresivnih stvari, pre svega, progresivnog mišljenja. Dužni smo da je ovekovečimo u našem scenskom prostoru, stavljajući na repertoar tekst Jelene Kajgo koji će osvetliti Magin život i više je približiti savremenom gledaocu. Uz "Šopaloviće" biće to glavna tačka oslonca ovogodišnje produkcije. Probe će početi posle premijere Simovićevog komada, a prvo izvođenje je planirano za septembar.

Naravno, reprezenti srpske kulture iz užičkog kraja su i drugi umetnici, pa tako današnja scena ima svoje adute u svim oblastima:

- Kada je o slikarima reč, ne znam koga bih izdvojio. Pripadaju samom vrhu savremene umetnosti, da pomenem samo Dušana Starčevića i Mladena Jevđovića. Svako je na svoj način obeležio savremeni trenutak užičkog kulturnog prostora: Jevđović uvodeći grafički dizajn na velika vrata sa bijenalom "Suve igle", a Jevđović sa nezaboravnim akvarelima našeg kraja. Inače, i u pozorištu su nam prvi temelj zavičajni pisci. Verujem da bez dobrog teksta nema dobre predstave, pa su temeljni oslonci, uz jednog od najistaknutijih pisaca srpskog realizma Milutina Uskokovića, naši savremenici - Simović, Ršumović, Vitezović i Basara.

Pozorišni akademci

POLITIKA pozorišne kuće je da daje šansu mladim glumcima sa završenom akademijom, ističe Stamatović. Pored članova užičkog ansambla, u Neškovićevoj predstavi igraće i Ema Muratović iz Novog Pazara. Za predstavu o Magi Magazinović moraju potražiti pomoć sa strane, radeći je u saradnji sa SNP ili Bitef dens kompanijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!