HILANDARSKI KUTAK BOGATIJI: 529 naslova za vranjsku Biblioteku

J. S.

09. 02. 2024. u 15:45

Arhimandrit Metodije, iguman Svete carske lavre Hilandara, će u ponedeljak, 12. Februara boraviti u Eparhiji vranjskoj i tom prilikom, posetiti Ogranak Biblioteke „Bora Stanković“ u Vranjskoj Banji i zvanično uručiti vredan poklon u knjigama.

ХИЛАНДАРСКИ КУТАК БОГАТИЈИ: 529 наслова за врањску Библиотеку

Foto D. Ristić

Ovo je drugi put da se knjige iz Biblioteke najveće hilandarske svetinje, pozicionirane na Svetoj Gori, doniraju Ogranku Biblioteke „Bora Stanković“.

Prva donacija je sadržala 206 monografskih publikacija i jedan naslov periodike, časopis za svetootačku praksu i teoriju „Otačnik“. Ovom prilikom Hilandarska zbirka u Vranjskoj Banji se upotpunjuje sa još 529 knjiga iz izdavačke produkcije Zadužbine Hilandara. Vredan poklon u knjigama sadrži umetnička, religijska, filozofska, istoriografska dela, kao i najbolja literarna ostvarenja savremenih srpskih autora.

Direktor vranjske Biblioteke Zoran Najdić, podseća  da je 2022. godine u Biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju svečano otvoren „Hilandarski kutak“ i od tada počinje da se ostvaruje delatna prisutnost misije i nasleđa Manastira Hilandara.

Biblioteku celinu “Hilandarski kutak“ čini zbirka od 962 monografske  i devet naslova serijskih publikacija. Našim korisnicima i svim Vranjancima je omogućeno da čitaju vredne i značajne knjige donirane iz Biblioteke najveće srpske svetinje. Svaka knjiga iz ove zbirke je kataloški definisana i uobličena u kapitalnom izdanju koje je Biblioteka „Bora Stanković“ publikovala 2023. godine, pod naslovom „Dar Manastira Hilandar vranjskoj Biblioteci“. Hilandarski kutak i pomenuti katalog knjiga uređeni su i štampani uz blagoslov Arhimandrita Metodija i uz veliku podršku grada Vranja i gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića.

Novom donacijom hilandarskih knjiga u Vranjskoj Banji nastavlja se plodna saradnja i još jednom, kao i mnogo puta kroz istoriju,  potvrđuje duhovna, kulturna i prosvetna uloga hilandarske svetinje u srpskom narodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!