O ZASTAVAMA I IDENTITETU: Dve izložbe Ivana Grubanova u petak - u Salonu Muzeja grada Beograda i galeriji "NJu momnet"

M.A.K.

07. 02. 2024. u 19:08

NOVA slikarska dela, vanrednog profesora Fakulteta primenjenih umetnosti Ivana Grubanova, čine izložbu pod nazivom "Mrzim te", koja će biti otvorena u petak 9.februar u 18 časova, u Salonu Muzeja grada Beograda, a iste večeri, u prostoru Galerije "Nju moment", pred publikom će se naći i njegovi novi radovi na papiru.

О ЗАСТАВАМА И ИДЕНТИТЕТУ: Две изложбе Ивана Грубанова у петак - у Салону Музеја града Београда и галерији Њу момнет

Foto promo

Teme obe postavke su pitanja individualnog i kolektivnog identiteta.

Kustos postavke u Salonu, koju čini skoro trideset radova nastalih kao rezultat dužeg istraživanja ovog umetnika, je Danijele Kapra. Reč je o pet serija - slike sa vezenim nacionalnim sloganima, poliptisi pod nazivom "Idoli", trodimenzionalne slike nazvane "Serafimi", "Odnarođenje" - zastave izložene višegodišnjim nanosima boja, kao i video rad - "Monstrum". Sve ih povezuje upotreba zastava, po čemu je Grubanov prepoznatljiv i van naših granica, od izložbe "Mrtve zastave" u Berlinu (2013.), preko "Ujedinjenih mrtvih nacija", sa kojima je predstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji (2015.), do postavke "Dim, nacija, zastava" u Amsetdamu (2016.) i mnogih drugih.

- U svojim radovima, umetnik koristi zastavu dvojako: kao fizičku podlogu za svoj likovni izraz (umesto tradicionalnog slikarskog platna), ali i kao alat za nanošenje uljanih boja (gde zastava preuzima ulogu atipične slikarske četkice)- ističe se u najavi izložbe "Mrzim te". - Zastava natopljena bojom vizuelno i konceptualno gubi svoj hromatski identitet i značenjski potencijal koji je čine jedinstvenom i prepoznatljivom. Ona tako prestaje da otelovljuje identitet u razumljivoj i očiglednoj formi, i stapajući se sa bojama, postaje nešto drugo. Zastava napušta paradigmu na kojoj je zasnovana i postaje medij za mnogostruke hibridne identitete.

Za mnoge slike Grubanov koristi zastave bivše Jugoslavije, svedočeći o traumi raspada države u kojoj je rođen i odrastao, što čini i u video radu "Monstrum". Kada je reč o crtežima i poliptisima, koji će se naći u "Nju momentu", na njima autor osmišljava znakove i prizore koji predstavljaju njegovo lično iskustvo istorije i identiteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)