JEZUITA DŽO, ČOVEK SA DALEKOG SEVERA: Još jedno remek-delo Huga Prata u izdanju "Čarobne knjige"

Marina Mirković

05. 02. 2024. u 17:14

VEĆ čitavo tuce naslova sa potpisom legendarnog Huga Prata u izdanju "Čarobne knjige", otkriva svu lepotu i raznovrsnost stvaralačkog sveta i imaginacije ovog autora "van" Korta Maltezea, junaka uz kojeg će zauvek biti vezivan na prvu loptu.

ЈЕЗУИТА ЏО, ЧОВЕК СА ДАЛЕКОГ СЕВЕРА: Још једно ремек-дело Хуга Прата у издању Чаробне књиге

Čarobna knjiga

"Jezuita Džo i druge priče" jedan je od tih, dugo iščekivanih, "ne-kortovskih" albuma, objavljen u sklopu edicije "Stari kontinent" koja donosi vredna dela evropskih stripskih autora, priča čijeg junaka umnogome približava citat: "Ima ljudi koji više vole samoću... kako bi još dublje proživljavali kajanje ili tugu."

Jezuita Džo je Indijanac koji luta kanadskim bespućima odenut u uniformu konjičke policije, koja mu ne pripada. Vođen čudnim moralnim načelima, on je spreman da čini nesebična dela, ali i veliko zlo... Ovim rečima urednici izdanja opisuju naslovnog junaka, dok opis same radnje celog albuma glasi: "Daleko odatle, u pustarama brazilskog sertaoa, sprema se tragedija u ratu bez pobednika, dok će u Somaliji poručnik Robinson spoznati obrise biblijskog prokletstva koje i najstamenijeg čoveka može da gurne u ludilo..."

Tri priče Huga Prata, "Jezuita Džo", "Gringova makumba" i "Zapadno od raja", od kojih je sačinjena ova knjiga, nastale su između 1977. i 1980. godine i deo su serijala "Jedan čovek, jedna avantura" izdavačke kuće "Cepim" (današnji "Serđo Boneli editore").

Iako su radnje ovih pripovesti smeštene na međusobno udaljena mesta, povezuje ih osobena atmosfera samoće, straha i beznađa, kao i narativ koji se odvija na razmeđi sna i okrutne stvarnosti. Verska ubeđenja i moralna načela glavnih aktera čine još jednu tačku u kojoj se ove priče sučeljavaju i naglašavaju vizionarsko umeće Huga Prata u mediju stripa, što ga je i svrstalo u red najvećih stvaralaca devete umetnosti.

Bojana Janjušević i Gordana Subotić zaslužne su za prevod ovih stripskih pripovesti, a "Čarobna knjiga" - za to što je pred naše čitaoce stiglo još jedno remek-delo velikog, po mnogima nejvećeg stripskog stvaraoca svih vremena.

Kako je na velikog svetskog putnika Prata upravo život u dalekoj Kanadi u najvećoj meri uticao da stvori lik Džoa, ovaj je njegov strip originalno nosio naslov "Čovek sa dalekog severa", da bi 1992. bio adaptiran u film naslovljen "Jezuita Džo". Reč je o intrigantnoj avanturi koja se odvija na dalekom, snegom okovanom severu, pre nešto više od veka, i prati potragu za smislom (života) i složene moralne izbore neobičnog i kontraverznog (anti?)junaka, čije je poreklo "šareno" bezmalo koliko i Pratovo. Očekivano maestralan crtež, i jednako očekivano - punokrvna avantura koja vas tera da okrećete stranicu za stranicom, dok vas brilijantnost crteža istovremeno vuče da nad svakom slikom i tablom zastanete, obeležje su i ovog Pratovog dela, još jednog dragulja u nizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave