PRIZNANJE ČUVENOM REDITELJU: Žilniku "Beogradski pobednik"

M. N. M.

01. 02. 2024. u 17:30

OVOGODIŠNjI "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije.

ПРИЗНАЊЕ ЧУВЕНОМ РЕДИТЕЉУ: Жилнику Београдски победник

Stefan Đaković

Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i jugoslovenskog modernističkog filma, ali njegov opus uveliko nadilazi taj period i proteže se do današnjih dana.

U svojoj bezmalo šest decenija dugoj karijeri Žilnik je snimio oko 60 filmova. Njegovi prvi profesionalni dokumentarni filmovi, "Žurnal o omladini na selu, zimi", "Pioniri maleni mi smo vojska prava " i "Nezaposleni ljudi", postižu veliki uspeh na Beogradskom festivalu kratkog igranog, animiranog i dokumentarnog filma. Žilnikov prvi igrani film "Rani radovi" (1969), groteska o grupi mladih protagonista koji šire svoja beskompromisna marksistička uverenja po ruralnim predelima Vojvodine, dobija Zlatnog medveda na Berlinalu.

Nakon problema sa cenzurom i opstrukcijama, početkom sedamdesetih Žilnik odlazi u emigraciju u Nemačku, gde snima sedam kratkih, te dugometražni igrani film "Raj" (1976), koji su među prvima tretirali temu gastarbajtera.

Pokretne slike iz "radionice" ovog, gotovo svim uglednim priznanjima ovenčanog reditelja, prikazivane su na skoro svim meridijanima, a brojni radovi uvršteni su u kolekcije inostranih art galerija i muzeja savremene umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)