KONCERT BEOGRADSKE FILHARMONIJE: Počast Zoranu Eriću uz "Šest scena - komentara"

M. N. M.

30. 01. 2024. u 20:49

BEOGRADSKA filharmonija izvodi delo nedavno preminulog kompozitora Zorana Erića "Šest scena - komentara", pod palicom Morica Gnana, u petak, 2. februara od 20 časova u Kolarčevoj zadužbini.

КОНЦЕРТ БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ: Почаст Зорану Ерићу уз Шест сцена - коментара

BGF/ M. Đoković

U ulozi solista su domaće snage, filharmoničari Miroslav Pavlović, Ksenija Milošević i Mirjana Nešković, a velika prijateljica orkestra - violončelistkinja Maja Bogdanović izvodi srpsku premijeru kompozicijie "Pleši" Ane Klajn.

Filharmonija odaje počast velikom kompozitoru izvođenjem kompozicije "Šest scena - komentara", dela koje je obeležilo noviju istoriju orkestra, našavši se na repertoaru prve turneje po Švedskoj 2006. godine. Skoro dvadeset godina kasnije, Filharmonija daje omaž tim vremenima, uz soliste iz orkestra. Tematski materijali od kojih se gradi ovo delo potiču iz opusa pozorišne muzike koje je Erić ranije komponovao za predstave "Antigona u Njujorku", "Banović Strahinja", "Karolina Nojber" i "Proces".

Maja Bogdanović, violončelistkinja međunardone karijere, ponovo je sa Beogradskom filharmonijom sa još jednom premijerom u stogodišnjoj sezoni. Ovog puta je u pitanju Koncert za violončelo i orkestar britanske kompozitorke Ane Klajn, proglašene za jednu od deset najizvođenijih živih kompozitora na svetu i najizvođeniju britansku kompozitorku, a kompozicija "Pleši" koju će slušati filharmonijska publika, ima preko 8 miliona pregleda na platformi Spotify.

Koncert kruniše jedno od omiljenih dela na repertoaru, "Život junaka" Riharda Štrausa. Raskošna simfonijska poema, ima šest delova koji muzički oslikavaju junaka, njegove neprrijatelje, partnere, junaka u borbi i u miru, kao i junakovo povlačenje iz sveta i završetak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?