URUČENO PRIZNANJE BIBLIOTEKE GRADA BEOGRADA: "Beogradski pobednik" u rukama Matijevića

M. N. M.

30. 01. 2024. u 16:26

DODELA priznanja "Beogradski pobednik" Vladanu Matijeviću, piscu koji je ovom nagradom ovenčan za roman "Pakrac" u izdanju "Lagune", protekla je u dostojanstvenom tonu, uz odavanje počasti prošlogodišnjem laureatu akademiku Goranu Petroviću, koji nas je iznenada napustio pre desetak dana.

УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ БИБЛИОТЕКЕ ГРАДА БЕОГРАДА:  Београдски победник у рукама Матијевића

BGB

Na svečanosti u Biblioteci grada Beograda, koja je i osnivač nagrade, neposredno pre dodele priznanja upriličen je minut ćutanja, a direkcija nagrade se večno zahvalila Petroviću za celokupno stvaralaštvo.

Matijević se, pre no što je pročitao svoju besedu "O vojsci", posvećenu Ivi Andriću, osvrnuo na taj veliki gubitak i neveseo trenutak u kome mu je priznanje pripalo, ironično primetivši da "dolaze ipak neka bolja vremena, jer stiže veštačka inteligencija", i već sada vidi da će naredne godine nagradu "Beogradski pobednik" primiti "neki veliki, čvrsti robot, a ne čovek".

Pisac je analizirao proces rađanja nagrađenog romana i napomenuo da koliko god je izuzetno lepo biti laureat nagrade ove godine, toliko mu nije bilo nimalo lepo dok je pisao na tu mračnu, tešku, žestoku temu, te otkrio da je čak bio uveren da takvo delo niko neće želeti da objavi.

Dr Predrag Petrović, predsedavajući žirija u kome su i dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković, objasnio je da je među poetičkim, tematski i stilski raznovrsnim romanima, knjiga "Pakrac" ubedljivo i vrednosno odskočila majstorstvom pripovedanja, kojim se oblikuje autentična i složena slika savremenog društva.

Nagrada "Beogradski pobednik" koja se dodeljuje u januaru za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini, sastoji se od statue Beogradskog pobednika - rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)