TAJANSTVENA SILA EPOHE: Multimedijalna instalacija povodom veka od rođenja Mire Trailović (1924-1989)

V.V.S.

19. 01. 2024. u 14:51

NA dan rođenja pozorišnog maga Mire Trailović, 22. januara, u Bitef teatru biće otvorena izložba pod nazivom "Pozorište - lepota stvaranja novog, Mira - prvih sto godina".

ТАЈАНСТВЕНА СИЛА ЕПОХЕ: Мултимедијална инсталација поводом века од рођења Мире Траиловић (1924-1989)

foto Bitef teatar

Povod za postavku multimedijalne instalacije je vek od rođenja Mire Trailović, osnivača Bitef teatra, uz podsećanja na njene reči:

"Umetnost počinje tamo gde se slože neke tajanstvene i nepoznate sile unutar čoveka i epohe. Srećna sam što će Beograđani imati šansu i još jedno mesto gde će umetnici i gledaoci pokušavati da tu tajnu života katkada dotaknu."

Zato iz Bitefa podsećaju da u specifičnim okolnostima 60-ih, u periodu Hladnog rata, u vremenu političkog i kulturno-umetničkog otvaranja Jugoslavije, hrabro, lucidno i vizionarski Mira Trailović je gradila porodicu Atelje 212, Beogradski internacionalni teatarski festival - BITEF, u Beograd dovela Teatar nacija, čiji je umetnički direktor bila 1983. godine i na temeljima svetskih dimenzija ta dva antiimperijalistička, antifašistička i antiburžoaska festivala iznedrila su Bitefov teatar u Beogradu 1989. godine.

Na njena dostignuća posetioci će se podsetiti kroz citate i fotografije, ali i svedočanstva njenih savremenika. U sećanjima (audio-zapisima 28 sagovornika) daje se osvrt na ljude, događaje i predstave, koji su obeležili i ukrstili svoje živote sa Mirom Trailović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave