DVA VEKA BRANKA RADIČEVIĆA: U ovoj godini Srbija slavi jubilej velikog pesnika (FOTO)

J. S.

10. 01. 2024. u 17:44

NA sednici Organizacionog odbora za obeležavanje velikog jubileja - 200 godina od rođenja Branka Radičevića - danas je u Novom Sadu podržana je inicijativa Karlovačke gimnazije za obeležavanje ovog važnog datuma za srpsku kulturu.

ДВА ВЕКА БРАНКА РАДИЧЕВИЋА: У овој години Србија слави  јубилеј великог песника (ФОТО)

Priv.arhiva

Oformljen je i Odbor u čijem radu učestvuju predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija kulture, Matice srpske, Udruženja književnika Srbije, Brankovog kola i Vukove zadužbine.

-Okupili smo se da utvrdimo program ovog važnog jubileja, imajući u vidu Brankov značaj za našu književnost, umetnost i njegov veliki simbolički značaj za naš narod - rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je i predsednik Organizacionog odbora.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković istakla je plan da 2024. godina bude posvećena sećanju na Branka ne samo u Sremskim Karlovcima već i u celoj Srbiji kako bismo se podsetili na veliko Brankovo delo.

FOTO: Pokrajinska vlada

Branko Radičević, uz Lazu Kostića i Jovana Jovanovića Zmaja najznačajniji je  pesnik srpskog romantizma, rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu, a umro je 1853. godine u Beču. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču. Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Stražilovo zauzimaju posebno mesto u Brankovoj poeziji, pa su otuda pesnikovi posmrtni ostaci i preneti na Stražilovo pre 140 godina.

Ove godine biće po prvi put uređena staza od Stražilova do Brankovog groba, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila 45 miliona dinara.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)