JOKO ONO PRATI ĐAKOMETIJA: Značajni evropski muzeji i galerije u 2024. pripremaju izložbe posvećene velikim umetnicima

M.A.K.

09. 01. 2024. u 17:56

AMBICIOZNE programe za novu 2024. godinu pripremili su mnogi značajni muzeji i galerije širom Evrope - sa izložbama dela, od klasika do savremenika. A u maju stiže i jubilarno, 60. Bijenale u Veneciji!

ЈОКО ОНО ПРАТИ ЂАКОМЕТИЈА: Значајни европски музеји и галерије у 2024. припремају изложбе посвећене великим уметницима

Izložba Fransa Halsa Foto promo Rijksmuzeum

Posle velikih postavki Rembranta i Vermera, amsterdamski Rijksmuzeum će u februaru odati počast Fransu Halsu, čuvenom majstoru holandskog Zlatnog doba, iz 17. veka. Među njegovih 50 portreta vojnika, dece, ljubavnika i pijanaca, po kojima se proslavio, izložba je posebna i po tome što će posle 150 godina, u njegovoj otadžbitni, prvi put biti izloženo i najpoznatije Halsovo platno "Kavaljer koji se smeje". A Nacionalna galerija Danske će idućeg meseca ugostiti izložbu "Alberto Đakometi: Šta oko susreće" sa skulpturama, slikama, grafikama i crtežima švajcarskog umetnika. Reč je o radovima nastalim dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, tokom najplodnijih decenija autora čija skulptura čoveka koji hoda je i dalje najskuplje vajarsko delo prodato na nekoj aukciji.

Sezonu u bečkom muzeju Albertina otvaraju već 17. februara, predstavljanjem otkupa iz poslednje dve decenije, među kojima su dela Baskijata, Aleksandra Diopa, Eve Beresin i mnogih drugih. Nepunih mesec dana kasnije, 8. marta, sledi omaž jedom od najslavnijih umetnika pop-arta - Roju Lihtenštajnu. Povodom veka od rođenja biće predstavljene ključne etape njegovog raznovrsnog opusa, počev od ranih šezdesetih.

Foto Kancelarija grada Beča u Beogradu

Bečki muzej Albertina

U Beču će, ipak, kada je reč o likovnim događajima, najuzbudljivija biti druga polovina godine. Jer, u septembru će velika jesenja izložba u Albertini biti posvećena legendi ruskog avangardnog slikarstva - Marku Šagalu. Činiće je oko 90 radova, uključujući i ona dela na kojima je prikazao period Drugog svetskog rata i strahote Holokausta. Početkom oktobra, Umetničko-istorijski muzej će prvi put tokom 133 godine postojanja, otvoriti veliku izložbu posvećenu holandskom slikaru Rembrantu van Rajnu. Na postavci će biti 50 slika i crteža, ali i dela Samuela van Hogstratena, jednog od njegovih talentovanijih učenika, koji je postigao veliki uspeh na bečkom dvoru. U oktobru je planirana još jedna ekskluziva: prva retrospektiva postavka dela Pola Gogena u Austriji, posle šest decenija. Organizuje je Kunstforum Banke Austrije i činiće je 80 eksponata, tačnije slika, grafika i skulptura.

Foto promo

Viljem de Kuning čija će dela biti izložena u Akademiji u Veneciji

Značajana izložba Anselma Kifera "Pali anđeli", koja je tokom prethodnog Bijenala zadivila umetnički svet u Duždevoj palati, od maja do jula, seli se u Palatu Stroci u Firenci. Dok će posetioci ovogodišnje najveće svetske izložbe u Veneciji, kao bonus, moći u Akademiji da pogledaju postavku holandsko-američkog umetnika Viljema de Kuninga. Kustosi postavke usredsredili su se na radove sa dva ključna Kuningova putovanja po Italiji. Tokom prvog, 1959, upoznao je Saja Tvomblija i Alberta Burija, a deceniju kasnije tu je prvi put počeo da radi sa glinom, napravivši 13 malih skulptura koje su kasnije izlivene u bronzi.

Mikelanđelo, Leonardo, Rafael

Foto promo

Leonardova studija

POSLEDNjE stvaralačka decenija Mikelanđela Buonarotija, kada je napustio Firencu, da se nikada tu ne vrati i otišao u Rim, u centru je interesovanja izložbe koju će ugostiti Britanski muzej. Na njoj će se naći crteži, pripreme za čuvenu fresku "Strašni sud", kao i studije za baziliku Svetog Petra. Mikelanđelova dela, zajedno sa radovima Leonarda i Rafaela, čine postavku u Kraljevskoj akademiji u Londonu. Tri Titana itelijanske renesanse biće predfstavljena kroz njihove crteže.

Od mnogih pariskih likovnih poslastica naredno proleće obeležiće 150. godišnjica impresionističkog pokreta, sa velikom izložbom u Muzeju Orsej, na kojoj će se naći 130 dela Renoara, Monea, Pisaroa, Sezana, Dega... A za leto se priprema otvaranje obnovljenog Muzeja Ežena Delakroa, koga su u njegovom pariskom stanu osnovali 1929. Eduard Vilar, Pol Sinjak i Moris Denis, a koji je trenutno pod ingerencijom Luvra. Prva postavka u obnovljenom muzeju biće posvećena odnosu Delakroa i 18 godina starijeg Žan-Ogist-Dominik Engra, sa kojim je bio u svojevrsnom rivalstvu.

Oslo će i ove godine biti u znaku Edvarda Munka: njegov muzej, koji čuva 26.000 radova ovog ekspresioniste, na 13 spratova zgrade, otvoren pre dve godine, na 11. spratu predstaviće izložbu pod imenom "Horizonti". Njegova dela biće stavljena u dijalog sa radovima Emila Nolda, Oskara Kokoške, Gabrijela Mantera...

Foto promo

Delo Edvarda Munka

Londonski Tejt modren će već u februaru otvoriti postavku "Joko Ono: Muzika misli". Biće obuhvaćeno gotovo sedam decenija karijere multimedijalne umetnice koju svet prepoznaje i kao udpovicu Džona Lenona. Među njenih 200 radova su instalacije, filmovi, fotografija, muzika... U istom muzeju, krajem aprila, biće na zajedničkoj izložbi predstavljena dela najznačajnijih ekspresionista - Kandinskog, Mantera i grupe "Plavi jahač". Iznenađenje će prirediti i Muzej Viktorije i Alberta, koji za juni priprema izložbu u čast 40 godina modne karijere prvog tamnoputog supermodela - Naomi Kembel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)