NASTAVLJAJU SE PROBE "U IME OCA I SINA": Premijera komada o Svetom Savi najavljena na njegov dan, 27.januar, u Narodnom pozorištu

V.V.S.

09. 01. 2024. u 13:11

U NARODNOM pozorištu, posle novogodišnjih i božićnih praznika, nastavljaju se probe predstave "U ime oca i sina" Milovana Vitezovića, u režiji Milana Karadžića.

НАСТАВЉАЈУ СЕ ПРОБЕ У ИМЕ ОЦА И СИНА: Премијера комада о Светом Сави најављена на његов дан, 27.јануар, у Народном позоришту

foto Narodno pozorište u Beogradu

Premijera je planirana za 27. januar na Velikoj sceni nacionalnog teatra,a u glavnoj ulozi publika će gledati Gorana Šušljika, dok će se Miodrag Krstović se prvi put pojaviti na ovoj sceni u liku njegovog oca - Stevana Nemanje.

U velikom ansamblu uloge su poverene i Borisu Pingoviću, Nebojši Kundačini, Vladanu Gajoviću, Zlatiji Ivanović, Suzani Petričević, Bojani Stefanović, Zoranu Ćosiću, Bojanu Krivokapiću, Gojku Baletiću i Darku Tomoviću.

Dramaturg i autor adaptacije je Ivana Dimić, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Dragica Laušević, kompozitor Irena Popović, dok je scenski govor zadatak za Ljiljanu Mrkić Popović.

Veličanstven i neobičan životni put Svetog Save, od princa Rastka do prvog arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve, inspirisao je mnoge naše umetnike,a istaknuti srpski književnik Milovan Vitezović (1944-2022) posle dugogodišnjeg bavljenja ovom temom, napisao je za Narodno pozorište komad "U ime oca i sina" o životu Stevana Nemanje i Rastka Nemanjića.

Kako se najavljuje, adaptacija Ivane Dimić stavlja u fokus kasniji period njihovog života u kome se okreću duhovnosti i postaju Sveti Simeon i Sveti Sava.

Reditelj Karadžić do sada je u nacionalnom teatru postavio predstave "Govorna mana" (1997), po tekstu Gorana Markovića i "Suze su OK" (1999) Mirjane Bobić Mojsilović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)