PRIMADONA JADRANKA JOVANOVIĆ NAJAVLJUJE: Tesla - od Rekvijema do mjuzikla

Marina Mirković

05. 01. 2024. u 13:24

PRIMADONA Jadranka Jovanović i proteklu je godinu ispratila u Trstu, učešćem u muzičkom spektaklu u teatru "Roseti", na kome se svake godine dodeljuju prestižne internacionalne nagrade za veliki doprinos kvalitetu operete. Kao jedan od ranijih nosilaca ovog priznanja, upravo je Jadranka uručila ovogodišnju nagradu baritonu Armandu Ariostiniju, sa kojim je srpska umetnica više puta nastupala tokom karijere, od debija u milanskoj Skali do snimanja programa za TV Etnea sa čuvenim Pipom Baudom.

ПРИМАДОНА ЈАДРАНКА ЈОВАНОВИЋ НАЈАВЉУЈЕ: Тесла - од Реквијема до мјузикла

Paolo Fabricci

Svestrana umetnica, koja pored toga što širi dobar glas o Srbiji svojim pevačkim nastupima, godinama je već angažovana i kao šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini frankofonije, a aktivno je učestvovala i u različitim projektima od nacionalnog značaja, poput onog posvećenog otkrivanju istine o Jasenovcu koji ju je vodio sve do Izraela (a docnije je predstavljen i u sedištu UN u Njujorku).

Nizu zvanja, priznanja i titula koje je tokom plodne karijere ponela mr Jadranka Jovanović, odnedavno se pridružila i počasna titula Tesla ambasadora, uručena umetnici krajem godine, u sklopu strateške kampanje "Tesla - energija mira" koju je inicirala i koordinirala ambasadorka Ljiljana Nikšić, i kojom je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obeležilo Teslinu godinu.

Nastavljajući svoju plemenitu umetničku misiju u svojoj Italiji, u svom Trstu u kome je uvek dočekuju i iz koga je ispraćaju ovacijama, Jadranka Jovanović ne krije zadovoljstvo što je i ovaj gala koncert u medijima (italijanskim, pa čak i hrvatskim) propraćen sjajnim kritikama, dok su ona i kolege obasuti ljubavlju i priznanjem publike.

Sjajan doček na severu Italije dao joj je krila, tačnije novi zamah idejama koje već dugo nosi u srcu, a tiču se promovisanja velikana naše nauke u upravo u Trstu, gradu nauke sa snažnom i renomiranom srpskom dijasporom, i to tako što bi Tesla postao tema, motiv, junak, što više umetničkih dela, pre svega onih muzičko-scenskih.

- Tršćansko kulturno udruženje srpske omladine objavilo je strip o životu Tesle, u tom je gradu upriličena i izložba našeg Muzeja Nikole Tesle... - nabraja primadona, koju su neposredno pred put u Trst dodatno inspirisali susreti sa drugim umetnicima, poput glumca našeg porekla Džeka Dimića koji je tumačio lik Tesle na of-Brodveju.

- Kao i uvek za mene je najznačajnije to što je kroz moj nastup u najlepšem svetlu spominjana Srbija. To je ono što je najvrednije i najvažnije ostvarenje mog umetničkog postojanja. Volela bih da se na ovom prestižnom festivalu izvede i mjuzikl posvećen našem Nikoli Tesli, koji je u pripremi - napomenula je Jadranka nakon uspešne večeri u tršćanskom teatru.

Međutim, za "Novosti" ona otkriva da joj je primarni cilj, obnavljanje "Rekvijema za Nikolu Teslu", poslednjeg dela kompozitorke Ksenije Zečević, premijerno izvedenog na Mokranjčevim danima u Negotinu a potom i na Kolarcu 2007, pod upravom maestra Bojana Suđića.

- Pevala sam jednu od solo-deonica što je bio Ksenijin zahtev, baš kao i odabir Suđića, koji je vodio Simfonijski orkestar, Hor i Dečji hor RTS - kaže naš mecosopran. - Više od svega želim da se taj "Rekvijem" vrati na scenu kao što takvo delo, takve autorke, posvećeno takvom velikanu, baz sumnje zaslužuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)