DOPRINOS UMETNIKA RAZLIČITOSTI SVETA: Nagrade 86. Jesenjeg salona ULUS-a

M.A.K.

12. 12. 2023. u 18:28

U ZAVRŠNICI 86. Jesenje izložbe u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić", koju je ULUS ove godine prvi put organizovao kao međunarodnu manifestaciju, dodeljene su četiri nagrade.

ДОПРИНОС УМЕТНИКА РАЗЛИЧИТОСТИ СВЕТА: Награде 86. Јесењег салона УЛУС-а

Nagrađen "Crveni tepih" Ksenije Pantelić, foto promo

Priznanja su pripala- Kseniji Pantelić ("kao nacionalnom profesionalnom umetniku izabranom na javnom pozivu ULUS-a"), Taisiru Batniju ("kao međunarodnom profesionalnom umetniku po pozivu kustoskog tima"), Marineli Neralić ("umetnica mlađe generacije sklona amaterskom eksperimentisanju i indisciplinarnim iskoracima, izabrana na javnom pozivu ULUS-a") i Boško Atanacković ("indisciplinarni umetnik/istraživač izabran na javnom pozivu ULUS-a").

Sva četiri laureata održaće zajedničku izložbu u Galeriji ULUS, u Knez Mihailovoj, Pantelićeva je nagrađen i novčanom nagradom od 15.000 dinara, a Batnij boravkom u rezidenciji "Laboratorije za radikalni mir" u Oranžeriji Bijerbe.

Inače ovogodišnja Jesenja izložba bila je posvećena odnosu filma, fotografije i slikarstva, aa o nagrađenima su odlučivali Elisabeta Cukaro, teoretičarka umetnosti i kritičarka iz Italije, odnosno Holandije, član umetničkog saveta Danijel Glid, i član upravnog odbora Vladan Jeremić.

Polazeći od verovanja da je umetnost sposobnost svojstvena svima ("Poeziju će pisati svi, a ne jedan"), žiri je bio uverenja da nagrade pripadaju svima, i sugerisao da bi izdavanje pobednika trebalo shvatiti kao "doprinos umetnika svetu koji ceni različitost i društveni angažman".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu